Kalouskovi se před prací usídlil neodstranitelný karavan

30.07.2010 14:23

UVNITŘ FOTO Přímo před vchodem do budovy ministerstva financí stojí už týdny bílý karavan polepený nápisy. Přestože hanobí právě tento resort, úředníci se proti němu zasáhnout nechystají.

Kalouskovi se před prací usídlil neodstranitelný karavan

O nežádanou reklamu má postaráno momentálně nejsledovanější centrální úřad. Přímo před vchodem do budovy ministerstva financí je zaparkován bílý karavan. Na jednom z mnoha nápisů, jimiž je polepen, si kolemjdoucí mohou přečíst, že ministerstvo financí je semeništěm korupce. Další cedule obviňuje úřad z falšování a antidatování, na jiné se píše o justiční úřednické mafii.

„Abych o tom nevěděl, když mi parkuje přímo pod oknem," reaguje pro ParlamentníListy.cz Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí. „Ten člověk řeší nějaký svůj individuální případ a tímhle způsobem ho ventiluje," vysvětluje Jakob. Podle něj jde o záležitost finančního ředitelství, takže nechápe, proč muž svůj protest namířil vůči ministerstvu financí.

Praze 1 protest proti ministerstvu financí vůbec nevadí

Karavan stojí na takzvané modré zóně, v níž mohou parkovat abonenti, tedy obyvatelé a podnikatelé sídlící v dané oblasti. „Domluvil si to s Prahou 1, protože jí pozemek patří. My sami máme jen pár parkovacích míst," glosuje Jakob skutečnost, že karavan stojí v místě, kde by mohly parkovat vozy úřadu a kde si ho musí všimnout skoro všichni návštěvníci i zaměstnanci ministerstva financí. V pátek odpoledne už se ale redakci vyjádření dopravního odboru Prahy 1 získat nepodařilo.

„Je to u soudu, takže existuje povinnost mlčenlivosti," odmítá Jakob říci, o co konkrétně se v soudním sporu jedná. „My však postupujeme benevolentně. Neřešíme to žádnou násilnou formou, požadavkem na odtažení nebo něčím podobným," naznačuje mluvčí ministerstva financí, že si ještě nějakou dobu budeme moci přímo před ministerstvem financí přečíst nápisy o justiční a úřednické mafii, stejně jako o ministerstvu financí coby semeništi korupce.

Lepší dělat mrtvého brouka, než jít do soudního sporu

Benevolence úřadu však zřejmě plyne z toho, že proti takovému počínání nenajde velkou oporu v zákoně. Nelze ho klasifikovat jako výtržnictví a protože není namířeno proti konkrétní osobě ani jako pomluvu. Bránit by se mohlo ministerstvo leda v rámci občanskoprávního řízení, v němž by se dovolávalo dobré pověsti právnické osoby.

„U soudu by se mohlo domáhat, aby se dotyčný zdržel svého jednání a odstranil závadný stav. A také požadovat přiměřené zadostiučinění," říká pražská advokátka JUDr. Eva Ptáčková. V tomto případě je ale pro ministerstvo financí lepší dělat mrtvého brouka, než jít do soudního sporu, který by pro spořivý resort přinesl jen zbytečné náklady s nejistým verdiktem soudu.

Čtěte také:

Filip (KSČM): Koalice své sliby o zastavení korupce dávno opustila 

Potenciální korupčníci z TOP 09 jsou zpět. Jako stíny poslanců 

Nevylučuji lidi v ulicích, varuje Kalousek 


 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …