Čerpat dotace z EU? Nečas musí najít desítky miliard v rozpočtu

31.07.2010 20:40

Přes plánované škrty bude muset kabinet premiéra Nečase najít pár desítek miliard korun, aby byl schopen pokračovat v čerpání dotací z Evropské unie. Jinak by Česká republika přišla o desítky miliard eur.

Čerpat dotace z EU? Nečas musí najít desítky miliard v rozpočtu

Na nutnost udržet příliv z evropských fondů upozorňuje ve své analýze na serveru aktuálně.cz expertka Raiffeisenbank Helena Horská.

Česká republika vstupem do EU získala přístup k 29,5 miliardám eur v období 2007-2013, tedy v průměru 4,2 miliardy eur ročně. Více prostředků z okolních států získalo již jen Polsko, které z EU v tomto období dostane 80,5 miliardy eur.

Evropské fondy mají v EU sloužit k postupnému vyrovnávání starých členských států s novými. Jejich hlavním účelem je zvýšit růstový potenciál národních ekonomik prostřednictvím investic do infrastruktury a do vzdělání.

Podmínkou dotací je spolufinancování. Alespoń z 15 procent

Podle evropských pravidel musí být projekty žádající o dotace EU spolufinancovány z národních zdrojů. Minimální spoluúčast je stanovena vy výši alespoň 15 procent. V určitých případech však může spolufinancování dosáhnout až čtvrtiny ceny celého projektu.

"Vláda tak bude muset přes plánované škrty počítat v následujících několika letech s dodatečnými výdaji v objemu zhruba pěti miliard eur, přibližně 133 miliard korun," píše Horská.

Pokud se má snižovat vládní dluh, jak to současná koalice slibuje, bude získávání těchto "spoluúčastnických miliard"  každým rokem těžší a těžší, dodává expertka. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…