Jakeš věří v návrat socialismu. Soudruzi se jeho slov nebojí

02.08.2010 21:47

Milouš Jakeš se rozhovořil. Bývalý předseda ÚV KSČ sice odmítá komunikovat s médii, ale v nedávno vydané knize Miroslava Graclíka Z očí do očí opět hovoří o konečném vítězství socialismu. Publikace přináší rozhovory i s dalšími osobnostmi, například pornohvězdou Robertem Rosenbergem, Reginou Rázlovou, Kateřinou Brožovou, Jiřinou Švorcovou, Petrem Hannigem, Zdeňkem Troškou.

Jakeš věří v návrat socialismu. Soudruzi se jeho slov nebojí

Na přímý dotaz autora, zda se vrátí socialismus, Jakeš odpovídá nekompromisně - určitě.

Prý se plně hlásí k výroku Rosy Luxemburgové - bud´ socialismus nebo krach světa. Jinak se bývalý politik, který proslul svým projevem v Červeném hrádku u Plzně, kdy hovořil o kůlu v plotě, chlubí tím, že stále chodí odevzdávat KSČM. Osmaosmdesátiletého důchodce také prý štve, když někdo hodiny v televizi plive na socialismus.

Ransdorf: Nikdo to nečte

Komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf si nemyslí, že by přízeň Milouše Jakeše mohla lidi odradit od toho, aby komunisty volili. „Nemyslím, že by se někdo dnes příliš zajímal o Milouše Jakeše. Taky bych neřekl, že podobné knihy čte nějaký velký počet lidí. Navíc jsme demokratická strana v demokratické společnosti, každý může volit, koho chce. To, že KSČM volí Jakeš, nikoho nepřitáhne ani neodradí," říká Ransdorf.

„Lidé strany volí podle programu, tedy alespoň většinou. A také podle toho, jak dokáže strana komunikovat s voliči," tvrdí europoslanec. Na přímý dotaz, zda komunikace KSČM s voliči je dobrá, Ransdorf odpovídá trochu vyhýbavě, že vždy se dá něco zlepšovat.

Bubník: Jen změnili název

Bývalý slavný hokejista, politický vězeň a také poslanec ODS Augustin Bubník je zcela jiného názoru. „Milouš Jakeš by měl už raději mlčet, dost dobře nechápu, proč dneska ještě někde vycházejí jeho názory. Kdo to proboha čte?," diví se Bubník.

Bývalý vězeň z komunistického koncentráku nevidí žádnou změnu ani na KSČM. „Měl jsem dost možností je v parlamentu poznat. Jsou úplně stejní a možná ještě horší než jejich předchůdci. Jen změnili název. Ovšem naprosto nejstrašnější je, že si vychovávají své budoucí nástupce. A pořád dokola stejná demagogie," zlobí se Bubník.

„O tom, že socialismus nakonec všude zvítězí, byl přesvědčen nejenom Milouš Jakeš, ale i J.V.Stalin a jeho spojenec Adolf Hitler. Vzhledem k tomu, že socialismus = totalita, doufejme že k tomu nedojde. Záleží však na nás, pro co se budeme osobně angažovat a v tomto směru jsme zatím v boji za co nejvyšší míru svobody a zodpovědnosti mnoho nepředvedli," tvrdí šéf Pravého bloku a bývalý politický vězeň Petr Cibulka.

Více:


Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…