Pospíšil jde proti Kovářové, stáhnul její rozhodnutí

03.08.2010 15:15

Předchůdkyně ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila kdysi podala stížnost pro porušení zákona ve prospěch dvou odsouzených zlodějů. Jenže rozhodnutí exministryně Pospíšil nyní kritizuje a žádost stáhnul.

Pospíšil jde proti Kovářové, stáhnul její rozhodnutí

Zdá se, že staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil bortí vše, co udělali jeho předchůdci, anebo minimálně dohání to, co sám v resortu nestihl, ještě když mu šéfoval ještě jako ministr Topolánkovy vlády.

Pospíšil minulý týden odvolal z funkce generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu, zastavil tendr na elektronické náramky pro domácí vězení a také chce úřad „odněmcovat", to znamená, že chce vypovědět smlouvy právní kanceláře, v nichž figuruje jeho předchůdce Pavel Němec. Teď se Pospíšil pustil do kritiky Daniely Kovářové.  Ta byla ministryní ve vládě Jana Fischera.

Ministr totiž vzal zpět stížnost pro porušení zákona, kterou Kovářová podala ve prospěch dvou odsouzených zlodějů k Nejvyššímu soudu. Pospíšilovi vadí, že Kovářová mužům v souvislosti s podáním stížnosti přerušila výkon trestu. Tuto možnost ministr pokládá za problematickou.

Žádost neměla razítko státního zástupitelství

Podání stížnosti totiž podle Pospíšila postrádalo souhlasné stanovisko příslušného státního zastupitelství a nebylo doporučeno ani experty ministerstva spravedlnosti. Josef Blažek a Rudolf Tesárek přitom byli odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury při převozu mezi bankami, a rozhodnutím Kovářové se tak ocitli na svobodě.

"V případě této stížnosti by podle Jiřího Pospíšila mohlo dojít k porušení výkonu spravedlnosti," dodala k tomu mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková. Mluvčí ale ubezpečila, že většinu rozhodnutí své předchůdkyně v případech podání mimořádných opravných prostředků prý Pospíšil respektuje. Aby však nedocházelo k tomu, že vězni budou v případě podobných žádostí pouštěni na svobodu, uvažuje prý Pospíšil o příslušné legislativní změně.

Foto: Zbyněk Pecák

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …