Šedivý povede přípravu nové armádní koncepce

03.08.2010 17:09

Ministr obrany Alexandr Vondra chce bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého do týmu odborníků, který vypracuje novou koncepci armády. Tým hodlá Vondra představit koncem srpna.

Šedivý povede přípravu nové armádní koncepce

Pohádka o zeštíhlujícím se ministerstvu obrany se pomalu rozplývá. Ministr obrany Vondra totiž hodlá kvůli koncepci resortu sestavit úplně nový tým, který by mu měl s vizí obrany v budoucnu pomoci. V týmu hodlá dát vedoucí místo Jiřímu Šedivému, jenž kdysi velel generálnímu štábu armády.

Kromě Šedivého chce ministr do týmu pozvat i vojáky, civilní experty a také zástupce opozičních stran. „Koncepce má být trvalá, a je proto třeba ji důkladně prodiskutovat," vysvětlil Vondra s tím, že takzvaná bílá knihy armády (koncepce ministerstva) by měla vycházet z nové bezpečnostní strategie Severoatlantické aliance.

Pro NATO ji připravuje tým vedený bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou a schválena má být na listopadovém summitu v Lisabonu.

Jmenoval nové úředníky: Nadymáčka a Bulanta
    

Ministr zároveň oznámil, že dnes jmenoval nového ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi. Stal se jím František Nadymáček, který ve funkci nahradil Romana Hoštu, odvolaného v souvislosti s podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu. 
    

Vondra také představil nového ředitele svého kabinetu, stal se jím Pavel Bulant.

Šedivý byl i poradcem Steyru
    

Šedivý působil ve funkci náčelníka generálního štábu od roku 1998 do 2002, kdy ho vystřídal Pavel Štefka. Šedivý po odchodu z armády pracoval mimo jiné jako šéf dozorčí rady české pobočky izraelské stavební společnosti Housing & Construction, která chtěla stavět dálnici D47 na severu Moravy. Později působil i jako poradce rakouské zbrojovky Steyr, která od české armády získala zakázku na transportéry.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …