Ministr kultury vypíše na Knížákův post asi nové řízení

03.08.2010 17:36

Ministr kultury Jiří Besser řekl České televizi, že uvažuje o vypsání nového výběrové řízení na křeslo šéfa Národní galerie. Současné zadání je podle něj totiž nejasné.

Ministr kultury vypíše na Knížákův post asi nové řízení

Zdálo se to jako téměř hotová věc. Předchůdce nynějšího ministra kultury Jiřího Bessera Václav Riedlbauch Besserovi „přenechal" tři osobnosti, které prý prošly výberovým řízením na nového šéfa Národní galerie. Besser poté řekl, že se rozhodne, zda vypíše nové řízení, anebo si vybere z oněch tří doporučených lidí. Ještě včera se zdálo, že tak učiní. Dnes se tato hypotéza rozplynula.

Ministrovi se totiž nelíbí podmínky výběrového řízení a také to, že ve výběrové komisi chybí zástupce ministerstva kultury.

Je tam Rakušan, Němec, ale Čech ne

Třetinu výběrové komise totiž tvoří odborníci ze zahraničí, například ředitel vídeňské galerie Albertina Klaus Albrecht Schröder, či ředitel muzea v Oslu Gunnar Kvaran i někdejší šéf Státních muzeí v Berlíně Peter Klaus Schuster.

Besser se domnívá, že na zadání nového výběrového řízení by se měli podílet sami členové komise. Základním cílem bude, podle Bessera, aby celý další postup byl maximálně transparentní a čitelný pro nejširší odbornou i laickou veřejnost.

Besser také uvedl, že nepočítá s tím, že by současný ředitel Milan Knížák "přesluhoval", s jeho odchodem ke konci roku 2011 tak počítá.

Přihlásí se Fajt a Pokorný znovu?

Bývalý ministr kultury Riedlbauch doporučil Besserovi tři kandidáty: bývalého šéfa Sbírky starého umění NG Jiřího Fajta, současného ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela. Jestli se právě oni tři budou moci přihlásit do výběrového řízení znovu, ovšem zatím není známo.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …