Průser, řekl Pospíšil. Pozor na hubu, opravil Moravec

03.08.2010 20:29

V éteru létaly hrubé výrazy. Moderátor Václav Moravec si smlsnul na ministru Jiřím Pospíšilovi poté, když řekl v rozhlasovém rozhovoru veřejně slovo průser. "Hrubnu," vyčítal si Pospíšil a Moravec jej pokáral: "Pozor na hubu."

Průser, řekl Pospíšil. Pozor na hubu, opravil Moravec

Na radiových vlnách měli možnost posluchači slyšet vulgarismy živě. Poněkud suchopárný rozhovor o tom, jaké reformy chystá staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve svém resortu, ozvláštnil moderátor Václav Moravec. Pospíšil řekl sprosté slovo a Moravec na to opakovaně upozornil a pak jej ještě dalším vulgarismem umravnil.

"Já nepatřím mezi lidi, kteří si myslí, že každý, kdo ukončí nějakou funkci, byť je odvolán, tak v případě, kdy neudělal příliš velký průser, problém, tak má být úplně zlikvidován a vyhozen ze státní služby," odpovídal v dosud poklidném rozhovoru na radiu Impuls Pospíšil na dotaz diváka, co bude dělat odvolaný šéf vězeňské služby Luděk Kula.

Hrubnu, pane doktore, hrubnu

Moravec okamžitě zpozorněl a i ostatní posluchače vytrhl z poklidného poslechu. "Vy jste teď použil poprvé v životě sprosté slovo veřejně," vpálil do mikrofonů Moravec na adresu ministra ODS.

"Já jsem se, úplně jsem se lekl, vidíte, jak jsem se úplně lekl, začal jsem se červenat, tak se omlouvám," kál se okamžitě do éteru Pospíšil.

"Vy jste použil slovo průser, to je neuvěřitelné, pane ministře," škádlil nadále Pospíšila Moravec. "Hrubnu, na resortu spravedlnosti, pane doktore, hrubnu," opáčil doktoru filosofie doktor práv.

Musíte si dávat pozor na hubu

"Ano. Musíte si dávat pozor na hubu. Další otázka ... ," pokáral Moravec Pospíšila a rozhovor plynul nudně dál.

Václav Moravec se proslavil svými rozhovory na české sekci rádia BBC v letech 2001 až 2006. Od roku 2004 moderuje pořad Otázky Václava Moravce na České televizi. Pouze mezi květnem a srpnem 2005 spolupráci s veřejnoprávní televizí přerušil.

Vyučuje rovněž na katedře žurnalistiky FSV UK. Je čtyrnásobným držitelem ceny TýTý jako nejoblíbenější osobnost televizní publicistiky.

Přečtěte si doslovný přepis inkriminované části rozhovoru

Moderátor (Václav Moravec):
Otázky, které přicházejí od posluchačů Impulsů, otázka první, jakou funkci zastává odvolaný šéf Vězeňské služby, generál Luděk Kula?

Host (Jiří Pospíšil):
Pan Luděk Kula se s námi víceméně úplně rozloučil, podepsal dekret, kterým odchází ze služebního poměru, takže přestal být příslušníkem Vězeňské služby, odjíždí na dovolenou a zda bude s námi dále spolupracovat či nikoliv, o tom se případně budeme bavit po jeho návratu z dovolené. Já nepatřím mezi lidi, kteří si myslí, že každý, kdo ukončí nějakou funkci, byť je odvolán, tak v případě, kdy neudělal příliš velký průser, problém, tak má být úplně zlikvidován a vyhozen ze státní služby. Takže uvidíme, já nechci v tuto chvíli předjímat nic, zda v nějaké pozici někde, ale zdůrazňuji ne manažerské, případně nezůstane. Ale v tuto chvíli úplně odešel.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy jste teď použil poprvé v životě sprosté slovo veřejně.

Host (Jiří Pospíšil):
Já jsem se, úplně jsem se lekl, vidíte, jak jsem se úplně lekl, začal jsem se červenat, tak se omlouvám.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy jste použil slovo průser, to je neuvěřitelné, pane ministře.

Host (Jiří Pospíšil):
Hrubnu, na resortu spravedlnosti, pane doktore, hrubnu.

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, že to je i rozdíl mezi Jiřím Pospíšilem v roce 2008 a 2010, že jste nám zhrubnul?

Host (Jiří Pospíšil):
Možná, musím si začít dávat pozor, aby těch sprostých slov nepřibývalo.

Moderátor (Václav Moravec):
Ano. Musíte si dávat pozor na hubu. Další otázka, příslušníci Vězeňské služby se ptají, jestli pan ministr plánuje příští rok snížit mzdy. Chtěl bych připomenout, že nemáme stejně jako policisté možnost si přivydělat peníze formou podnikání a podobně. (Zdroj: impuls.cz)

Související:



Foto: Hans Štembera

reklama

autor: ann

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …