Kalousek hrál poker sám se sebou. Na vyspělém trhu by se to nestalo

04.08.2010 9:10

Ministr financí Kalousek se před pár dny pochlubil, že při prodeji státního podílu v ČEZ vyhrál před třemi lety státu deset miliard. Není, čím se pyšnit, zaznívá z komentáře v Hospodářských novinách.

Kalousek hrál poker sám se sebou. Na vyspělém trhu by se to nestalo

Ministr financí Miroslav Kalousek jako by potřeboval přesvědčit veřejnost, že jeho předchozí působení v čele resortu přineslo státu významný profit. V pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny se vyjádřil k prodeji státního podílu ve firmě ČEZ, který před třemi lety sám připravoval. Za pět procent akcií získal stát 35 miliard korun.

„Je to operace, kterou jsem provedl, a tvrdím, že patří do učebnic. Poprvé v historii obehrál český stát profesionály z finančních trhů. Odhaduji, že jsem státu vyhrál 10 miliard korun. Protože tehdy jsem opravdu hrál poker. Vzal jsem na sebe plnou odpovědnost a v té hře zvítězil," chlubil se staronový šéf resortu.

Kapitálový trh by měl sloužit ke zhodnocování volných prostředků

Nad jeho dodatečným jásotem žasne v dnešním komentáři téhož deníku Jan Macháček. V úvodu se pozastavuje nad tím, jak si jeden hráč může myslet, že „obehrál" celý kapitálový trh, i nad tím, že ministr financí nehodnotí kapitálový trh jako místo, kde se lidé pokoušejí zhodnotit své volné prostředky, ale trh, na němž má někdo někoho primárně obehrávat.

K samotnému prodeji pak komentátor připomíná, že ČEZ byl tehdy překapitalizován, a proto jeho vlastníci rozhodli o zpětném odkupu 10 procent vlastních akcií. „Takže s kým hrál Kalousek poker? Koho obehrál? Představme si to tak, že na jedné straně hráčského stolu sedí Kalousek, který prodává státní podíl v ČEZ, a na druhé straně stolu sedí také Kalousek, jako 70% akcionář ČEZ. Kalousek hraje poker sám se sebou a ještě si sám na obou stranách stolu kouká do karet. Aby mohl na jedné straně pro stát výhodně prodávat, musí na druhé straně ČEZ nakupovat vlastní akcie," přibližuje Macháček situaci.

Pokud by ČEZ vyplatil dividendy, stát by z toho získal až o 15 miliard více

Při finančním rozboru tehdejší transakce Macháčkovi vychází, že ČEZ utratil za nákup vlastních akcií necelých 68 miliard. Kdyby tyto peníze vyplatil na dividendách, získal by stát až 50 miliard. Z prodeje necelých 5 procent akcií stát utržil 35 miliard. Rozdíl ve výnosu pro stát je značný. Stát během celé operace sice zvýšil svůj podíl v ČEZ z 67% na necelých 70%, nicméně vlastní dnes menší počet akcií než původně.

„Před třemi lety jsem se tázal, co by na tenhle nestandardní způsob prodeje státního podílu řekli regulátoři na nějakém vyspělém trhu. Dnes víme, že nic, protože by se to nikde na světě nemohlo stát. Obehrávat sám sebe - to lze pouze v zemi Franze Kafky a Jaroslava Haška. Do učebnic to patří, ale až se budou děti učit o Švejkovi," uzavírá Macháček svůj komentář v HN.

Čtěte také:

Kalousek: Odprodej části ČEZu bude v důchodu má největší rozkoš 

Bobošíková: Copak jsou Kalousek a Kocourek noví? Změnu nečekám 

Janota míří do dozorčí rady ČEZ 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…