Ve vládě, která by nešetřila, TOP 09 nebude, varuje Kalousek

04.08.2010 14:41

Nejviditelnější ministr Nečasovy vlády se bojí jen toho, že nesplní předvolební sliby. Proto Kalousek v rozhovoru pro týdeník Reflex varuje, že účast TOP 09 v kabinetu je podmíněna šetřením.

Ve vládě, která by nešetřila, TOP 09 nebude, varuje Kalousek

Velice odhodlaně jde za svým cílem ministr financí Miroslav Kalousek. Do čtyř let chce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, a i proto už jeho první plán úspor resortů vyvolal odmítavé reakce i v rámci kabinetu. „Pokud někdo změkne v kolenou, což pořád nemohu vyloučit, tak si nerozmyslel dobře, že chce být součástí koalice," říká Kalousek v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Obavy z toho, že by se kvůli jím naplánovaným škrtům rozpadla vláda, však nemá. „Bojím se pouze toho, že nesplním sliby, jež jsem před volbami dal. Zcela vážně: TOP 09 nebude ve vládě, která nebude rozpočtově odpovědná. Je to hrozně jednoduché. Pokud někdo nechce šetřit, tak ať nabídne alternativu," vyzývá šéf resortu.

Tušení, že se někteří ministři budou stavět na zadní, se vyplnilo

Už při podpisu koaliční smlouvy si prý říkal, jak se budou někteří tvářit, až rozepíše společný závazek do jednotlivých resortů. „Jako že je Bůh nade mnou, už před týdny jsem si myslel, že někteří se budou stavět na zadní a nebudou chtít tolik škrtat. Stalo se," chlubí se politický matador, jak jsou pro něj ostatní čitelní.

Za naprostý nesmysl považuje argument ministrů za Věci veřejné, že jejich resortům naordinoval větší úspory. „Všem jsem to naordinoval stejně. Ministři ať si škrtají, kde chtějí, je mi to jedno. Celkovou sumu ale požaduji dodržet. Pokud ne, ať to dělá někdo jiný. Nebyl by pak důvod, aby tato vláda dál existovala. Pokud nechceme být rozpočtově odpovědnou vládou, tak nemusel rezignovat Jirka Paroubek a mohl to dělat on," upozorňuje Kalousek.

Kompetentní ministr má úředníky zkopat do kulata a prosadit svou

Rozhodně se nemíní nechat vydírat výroky, že by při osekání výdajů policisté nemuseli jezdit k některým případům a hasiči hasit. „Aparát na ministerstvech se chová pořád stejně - pokrývá věci, jež jsou výhodné pro něj, ne pro společnost. Ministrovi pak třeba tvrdí, že policisté nebudou jezdit. Pokud je ministr dostatečně kompetentní, tak je zkope do kulata a prosadí svou. Ale pokud to neumí, tak ať to nedělá!" doporučuje Kalousek méně kompetentním šéfům resortu.

Čtěte také:

Kalousek to Johnovi dělá naschvál, kroutí hlavou Bublan 

Výdaje zmrazeny. Kalousek uspěl i s poraněným kolenem 

Kalousek cíleně rozvrací vnitro, stěžuje si John a hrozí odchodem 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…