Cynismus VV: Starostou zvolit nejhoršího a těžit z pohromy

05.08.2010 10:53

Šokovou terapii přichystali obyvatelům Prahy 1 zastupitelé Věcí veřejných. Pomohli zvolit starostou Dvořáka, výsostný symbol korupce v ODS, píše týdeník Reflex.

Cynismus VV: Starostou zvolit nejhoršího a těžit z pohromy

Věci veřejné se už podruhé neúspěšně pokusily odvolat starostu Prahy 1 Filipa Dvořáka, kterému před pár měsíci do funkce pomohly. Přitom arogantní Dvořák, přezdívaný „Mazaný Filip" měl být politicky dávno mrtev. Po aférách s byty na Pařížské třídě a ve Špindlerově Mlýně odstoupil v roce 2002 z funkce pražského radního, což odůvodňoval vážnou nemocí. Nyní je starostou, volebním lídrem v Praze 1 a dvojkou do celopražského zastupitelstva.

„Dvořák by měl z politiky úplně zmizet, a ne být volebním lídrem. ODS asi bude muset nejdřív pořádně prohrát, aby se i v Praze začala očišťovat," tvrdí Dvořákův spolustraník a předchůdce ve funkci starosty Petr Hejma. Tomu podtrhly židli Věci veřejné, které se podílely na jeho odvolání. „Já jsem pro Dvořáka nehlasovala. Charakterem je Hejma určitě lepší než on, není to zločinec. Ale selhal manažersky," vysvětluje Reflexu zastupitelka Prahy 1 za VV Kateřina Klasnová.

Strana bojující proti korupci se řídí heslem „čím hůře, tím lépe"

„Všichni věděli, že Dvořák stál v pozadí i za Hejmy," přidává se další zastupitelka Kateřina Peake, která však pro Dvořáka ruku zvedla. „Brali jsme to tak, že se voličům aspoň ukáže člověk, který to všechno řídí. I když je horší," šokuje Peake logikou „čím hůře, tím lépe". Je to překvapivé od strany, která původně vznikla jako spontánní protestní hnutí, jež chce čistit politiku od všeho včetně korupce.

„Strana se úplně změnila s příchodem nových lidí kolem Víta Bárty, který politiku pojal velmi byznysově," říká Hejma na adresu VV. „V posledních komunálních volbách najeli na populistickou kampaň a stali se dobře řízenou destrukční skupinou. Z opozičního spolku je sofistikované a účelově hlasující uskupení," doplňuje bývalý starosta charakteristiku VV.

Pro volební úspěch si berou voliče za rukojmí

Je to perverzní cynismus: kvůli vlastnímu volebnímu úspěchu si vezmete za rukojmí voliče. Prostě uděláte starostou toho nejhoršího a slíznete plody jím způsobené pohromy, pozastavuje se Reflex nad postupem zastupitelů Prahy 1 za Věci veřejné. Ti evidentně spoléhají na to, že naštvaní voliči hodí v podzimních komunálních volbách hlas právě jim, kteří si z boje udělali program.

Čtěte také:

VV chtějí odvolat Dvořáka. Do funkce mu přitom pomohly 

Klasnová a Peake jdou do boje. Chtějí svrhnout starostu 

Starosta Prahy 1 zůstane ve funkci. Opozice neuspěla 

Foto: Veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…