Útěk skupiny bratří Mašínů? Fiasko a výlet, píše Klaus ml.

05.08.2010 14:31

Syn prezidenta republiky vyčítá bratrům Mašínům, že se za své přečiny neomluvili. Nedávno zesnulého Milana Paumera ale částečně vzal na milost.

Útěk skupiny bratří Mašínů? Fiasko a výlet, píše Klaus ml.

Smrt člena skupiny bratří Mašínů Milana Paumera vyvolala mezi politiky i veřejností mnohé rozbroje. Někteří jej považují za hrdinu protikomunistického odboje, jiní za vraha.

Paumerův skon přiměl k úvahám také Václava Klause mladšího. Ten se na svém blogu na webu Aktuálně.cz zamýšlí nad tím, kde je hranice mezi hrdinstvím a spácháním zločinu a hodnotí i Paumerův postoj k událostem, jichž se zúčastnil.

Nehrdinští Gabčík s Kubišem

"Položme si jednoduchou otázku. Byli by Gabčík s Kubišem národní hrdinové, kdyby jenom podřízli obecního policajta, zastřelili pokladníka při loupeži, zapálili vesničanům stoh a pak se úspěšně probili nazpátek do Anglie?," táže se na úvod Klaus mladší, přirovnávajíc Paumera a Mašínovy k atentátníkům na Heydricha.

Ti podle něho riskovali život se zbraní v ruce v zemi, kde vládl zločinný režim. A odpověď je prý jasná - za hrdiny by je v tomto případě považovat rozhodně nešlo.

Podobný názor má tedy i na skupinu bratří Mašínů, kteří v roce 1953 uprchli z komunistického Československa a při své cestě prý zabili několik nevinných civilistů.

Motivace vs. výsledek 

"Ve všem na světě je důležitý výsledek a ne jen úmysl. Motivace k sestavení skupiny byla bezesporu ušlechtilá, statečnost obdivuhodná, výsledek však prostě špatný," konstatuje Klaus, který se domnívá, že skutečnost, že na cestě bratří Mašínů byli zabiti zcela nevinní lidé, režim propagandisticky posílila.

"Výsledkem bylo fiasko a .... Úspěšný dobrodružný útěk do západního Berlína," zhodnotil Klaus akci skupiny bratří Mašínů. Z jejich postoje prý dodnes není znát stopa pokání, což jim syn prezidenta republiky zazlívá.

Paumer byl obětí

Milan Paumer prý ale podle něho částečně vinu přiznal. "V jeho postojích byl cítit jistý smutek z celé věci," vzal jej na milost Klaus.

Jeho otec, prezident Václav Klaus, se vůči Paumerovi vyhradil radikálněji. Pár dní po jeho smrti totiž na své osobní stránky vyvěsil článek historika a novináře Tomáše Zahradníčka, který se staví do tábora odpůrců bratří Mašínů.

Prezident proti Mašínům

"K povinnostem bojovníka, který bere spravedlnost do svých rukou, což tehdy učinili, patří správně vyhodnotit situaci, zvolit protivníka a prostředky k boji. V tom všem úplně selhali. Nevidím za nimi jiný výsledek než mrtvoly lidí, kteří se jejich představám o třetím odboji náhodou připletli do cesty," píše se v citovaném Zahradníčkově textu, který prezident zveřejnil.

Skupina bratří Mašínů tak zřejmě i po Paumerově smrti bude českou společnost názorově rozdělovat.

Více čtěte:

Říká se, že chlapi nebrečí. Reportáž z pohřbu Milana Paumera

FOTOGALERIE Paumerův pohřeb

Historici: Mašíni a Paumer se měli více ptát proč

Paumer. Pro někoho hrdina, pro jiné vrah

Foto: zasvobodu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…