Případ Abbasové varuje. Mluvčí mohou ministra potopit

08.08.2010 20:04

Tiskové odbory jednotlivých ministerstev jsou od jmenování nové vlády pod neustálou palbou dotazů horlivých novinářů ve snaze získat co možná nejvíce informací o připravovaných reformách na tom či onom resortu. Tiskový mluvčí může ministrovi image velmi vylepšit, nebo jej naopak zničit.

Případ Abbasové varuje. Mluvčí mohou ministra potopit

Proč však tiskoví mluvčí častokráte nestíhají nebo nechtějí odpovídat na dotazy redaktorů? Je to dáno slabým informačním souzněním mezi mluvčím a ministrem? Vázne komunikace ze shora dolů? Nebo prostě mluvčí nevědí, jakou cestou chce ministr svůj resort kormidlovat?

Nic neví, nic nepoví

Opatrnost ve snaze interpretovat jakýkoli ministrův názor je patrná víc než kdy jindy. "Na to Vám nemohu odpovídat, počkejte si na tiskové prohlášení." "O tom já nic nevím, zpravím o tom pana ministra a dám vám vědět." Takové věty se často ozývají ze sluchátka. Někdy to vypadá, jako by na celé ministerstvo bylo uvaleno informační embargo.

Hanzelka je matador

Nejlepším mluvčím ústředních orgánů státní správy byl již třikráte v hodnocení novinářů, politiků, podnikatelů i veřejnosti vybrán Karel Hanzelka z ministerstva dopravy.

"V prvé řadě musíte resortem žít, vědět o něm maximum, to je základ úspěchu a dobré komunikace s médii," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

"Dejme novým mluvčím čas, chvilku to potrvá, než se sžijí s koncepcí ministra. V tomto ohledu mě v dobrém slova smyslu zatím překvapuje pan Reichl z ministerstva vnitra, který nad ostatní mluvčí vyniká, což je určitě dáno tím, že resort v minulosti dlouho sledoval a zná ho," dodal Hanzelka.

Je to tak půl na půl

Poměr mezi nově příchozími tiskovými mluvčími a stávajícími, kteří přestáli i několik ministrů, je tak půl na půl. Někde ministři vsadili na zkušené mluvčí, které znají problematiku resortu(Karel Hanzelka-doprava, Ondřej Jakob-finance), jinde přichází mluvčí spolu s ministrem(Stanislav Brunclík- kultura, Milan Řepka-zahraničí). Neznamená to ovšem, že by nové tváře byly mediálně nepolíbené, naopak, mají zkušenosti z předchozích postů.

Mluvčí nesmí být známější než ministr

"Pokud ano, něco je špatně," prohlásil pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob k situaci, že je mluvčí mediálně známější, než tvář jeho nadřízeného.

Někteří ministři podle Jakoba stále ještě hledají svého definitivního prostředníka. "Z těch nově příchozích si velice vážím pracovitého Vlastimila Sršně a nesmím zapomenout na Viktorii Plívovou a Stanislava Brunclíka, který zná komunikaci mezi médii a státní správou z pohledu novináře," dodává Jakob.

Žádné papouškování

"
Někteří ministři si myslí, že dosazením hezké tváře zpopularizují svůj resort, ale výsledek je většinou kontraproduktivní. Ministr a mluvčí si musí načrtnout mantinely, ale mluvčímu by měla být ponechána jistá volnost interpretace, žádné papouškování z papíru," uvedl pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Legendami v tomto směru jsou považováni Ladislav Špaček, který byl mluvčím prezidenta Václava Havla a pak Petr Hájek, který stejnou pozici zastával u Václava Klause.

Z poslední doby vyvolal mediální zájem bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ten svou mluvčí jmenoval herečku česko-súdanského původu Lejlu Abbasovou, která se proslavila jako moderátorka reality show Big Brother. Později vyšlo najevo, že s ní má intimní poměr. Kocáb pak nabídl premiérovi Janu Fischerovi rezignaci, ten ji nepřijal.

Seznam mluvčích kabinetu Petra Nečase

Ministerstvo dopravy Karel Hanzelka
Ministerstvo financí Ondřej Jakob
Ministerstvo kultury Stanislav Brunclík
Ministerstvo obrany Lucie Kubovičová
Ministerstvo práce a sociálních věcí Viktorie Plívová
Ministerstvo pro místní rozvoj Martin Ayrer
Ministerstvo průmyslu a obchodu Pavel Vlček
Ministerstvo spravedlnosti Veronika Ludvíková
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Tomáš Boučka
Ministerstvo vnitra Jiří Reichel
Ministerstvo zahraničí Milan Řepka
Ministerstvo zdravotnictví Vlastimil Sršeň
Ministerstvo zemědělství Tereza Dvořáčková
Ministerstvo životního prostředí Jarmila Krebsová
Úřad vlády Martin Kupka

Dále čtěte:

Fotokoláž: Petr Mecner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…