Bendl propadl na stranické dno. Zvedne se ještě?

08.08.2010 19:01

Vycházející politická hvězda bývalého místopředsedy ODS Petra Bendla začala pomalu vyhasínat. Bendlovi zlomil vaz červnový regionální sněm středočeské ODS, kdy ho jeho domovská organizace, přestože je jejím předsedou, nenominovala na místopředsedu ODS.

Bendl propadl na stranické dno. Zvedne se ještě?

Petr Bendl pak již místopředsednický post na kongresu ODS, který se konal 19. až 20. června neobhajoval. ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, zdali má ještě šanci na návrat do vysokých pozic.

Šanci na návrat má nízkou, míní politolog

Podle politologa Jana Kubáčka je Bendlova šance na návrat do vysoké politiky nízká. „V politice platí ´nikdy neříkej nikdy´, ale jeho šance na návrat je podle mě malá. Bendl je pověstný tím, že několikrát porušil loajalitu, přepřahal a měnil spojence. Podle mě neexistuje žádná významná skupina, která by měla zájem na tom, aby byl znovu vyzdvižen," řekl ParlamentnímListům.cz Kubáček.

Vrátit se může, myslí si jeho kolegové

Člen vedení středočeské ODS a europoslanec Hynek Fajmon Bendlův návrat nevylučuje. „V politice je možné všechno, jeho návrat bych nevylučoval. Je fakt, že neprožívá zrovna nejlepší období, ale je to velký bojovník," řekl redakci Fajmon.

ParlamentníListy.cz rovněž zajímalo, zdali má podle europoslance šanci kandidovat na hejtmana. Otázka je podle Fajmona předčasná, protože primární volby budou pravděpodobně někdy na podzim roku 2011 a do té doby se toho může hodně změnit.

Bude též samozřejmě záležet, zdali se bude Bendl o kandidaturu ucházet. Bendlovo vyjádření se ParlamentnímListům.cz nepodařilo získat, protože měl vypnutý mobil a byl nedostupný.

Bendl měl vliv jako hejtman

Podle Fajmona Bendlův vliv poklesl kvůli tomu, že v krajských volbách ODS celorepublikově propadla a Bendl neobhájil hejtmanský post, který mu zaručoval vliv v ODS. Podle Fajmona byl Bendl ve své funkci hejtmana a místopředsedy ODS ve vedení strany de facto reprezentantem křídla regionů v ODS a byl také nejviditelnějším z hejtmanů, který prováděl nejvíce reforem.

Podle dalšího člena vedení středočeské ODS, senátora Jiřího Oberfalzera, Bendl šanci na návrat má. „Šanci vrátit se má a 16 tisíc preferenčních hlasů, nejvíce z ODS, tuto jeho šanci potvrzuje," uvedl Oberfalzer.

Pokles vnitrostranického vlivu Bendlovi zavřel dveře i na ministerstvo dopravy v Nečasově vládě. Do té doby se o něm vážně uvažovalo jako o kandidátovi ODS na tento post. Bendlově důvěryhodnosti i podle neoficiálních vyjádření dalších členů ODS neprospěla jeho jistá přelétavost a častá změna spojenců.

Bendlova přelétavost

Po propadáku ODS v krajských a senátních volbách v roce 2008, kdy přišel o své křeslo hejtmana Středočeského kraje, se postavil proti tehdejšímu předsedovi ODS Mirku Topolánkovi a nebyla ani vyloučena jeho kandidatura na předsedu na XIX. kongresu ODS, který se konal v Clarion Hotelu v Praze.

Zde Topolánek obhájil svůj post proti primátorovi Prahy Pavlu Bémovi. Podle zlých jazyků však Topolánek Bendla získal na svou stranu tím, že mu slíbil post ministra dopravy, který Bendl skutečně obsadil v lednu 2009 po kontroverzním Aleši Řebíčkovi.

Bendl pak se proti Topolánkovi postavil po Topolánkových sporných výrocích pro časopis LUI, po nichž nakonec Topolánek rezignoval na post předsedy.Tento další Bendlův obrat rozzlobil blízkého Topolánkova spojence a šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který proti němu na regionálním sněmu z letošního června postavil svého spojence Milana Cabrnocha, který nakonec získal nominaci Středočeského kraje na místopředsedu ODS.

Tluchoř s Cabrnochem mají jiné zájmy než Bendl

Za spojenectvím mezi Cabrnochem a Tluchořem podle informací z ODS stojí jejich společné zájmy v oblasti zdravotnictví. Tluchořova manželka je totiž dcerou bývalého ministra zdravotnictví Luďka Rubáše, který je v této oblasti stále aktivní. Podle jedné z verzí je to také důvod, proč Bendl nebyl na regionálním sněmu nominován na místopředsedu a nominaci získal Cabrnoch.

Nakonec na kongresu neuspěl ani Cabrnoch a středočeská ODS tak nemá v grémiu ODS svého místopředsedu. Bendlovu neúspěchu na regionálním sněmu mohla také napomoci informace o tom, že měl 26. května na schůzce s takzvanými kmotry z Ústeckého a Jihočeské kraje, připravovat Nečasovo sesazení. Nyní je Bendl řadovým poslancem bez funkce ve sněmovně, zastupitelem Středočeského kraje a nadále zatím zůstává předsedou středočeské ODS.

Ze starosty hejtmanem a ministrem

V letech 1994 až 1998 byl Bendl starostou města Kladno, v letech 1997 až 1998 současně vykonával funkci místopředsedy Svazu měst a obcí ČR. V roce 1998 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny, mandátu se vzdal v roce 2000, kdy byl zvolen hejtmanem Středočeského kraje. Post obhájil i po krajských volbách v roce 2004. V krajských volbách v říjnu 2008 kandidoval neúspěšně za znovuzvolení. O 1,5 procenta hlasů více získala ČSSD s krajským lídrem Davidem Rathem.

Od roku 2002 byl Bendl místopředsedou ODS. V letech 2002 až 2006 působil ve stínové vládě Mirka Topolánka jako stínový ministr dopravy. Při rekonstrukci Topolánkova kabinetu v lednu 2009 se stal nástupcem ministra dopravy Aleše Řebíčka.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…