Vláda zdaní hazard a přiškrtí Sazku

06.08.2010 12:17

Vláda Petra Nečase chystá velké zdanění hazardu. Pokud by k němu došlo, ohrozilo by to firmu Sazka, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) nebo i Sokola. Nezbyly by peníze na splácení velkého dluhu za hokejovou O2 Arenu.

Vláda zdaní hazard a přiškrtí Sazku

Šéf ČSTV Pavel Kořan i místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval shodně tvrdí, že by to ohrozilo financování arény a mohlo by dojít k žalobám od držitelů dluhopisů vydaných na velké sportoviště.

Dvacetiprocentní daň z hazardu

Ve vládním programu stojí: „Vláda přistoupí k vyššímu zdanění loterií a hazardu. Příjmy v této oblasti budou zdaňovány jednotnou sazbou 20 procent. Daň bude příjmem státního rozpočtu."

Loterijní firmy doposud nemusely platit daň ze zisku z hazardu. Namísto toho odváděly podle výše zisků šesti až dvacetiprocentní příspěvek na dobročinnost tedy i na podporu sportu.

Krachující Sazka

Sazka tyto peníze platí akcionářům jako Sokol, ČSTV nebo Orel, kteří z nich původně financovali svůj provoz. V posledních letech jim ale peníze vystačí akorát na úhradu dluhu z arény ve Vysočanech. Ten se vyšplhal k necelým dvaceti miliardám korun.

Podle mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda se nová podoba zdanění dotkne pouze akcionářů a Sazka na něm spíš vydělá. Hospodářské noviny ale poukazují na to, že společnost garantuje dluhopisy vydané na O2 arénu. Nebudou-li je mít z čeho platit, nastane Sazce problém.

Premiér Petr Nečas prohlásil, že nastalou situaci musí řešit akcionáři Sazky, kteří dopustili tento stav. Stát by díky novele získal více peněz z hazardu. Podle šéfa odboru ministerstva financí Karla Korynty je vše ještě třeba důkladně prodiskutovat. Změna se tak pravděpodobně nedostane do chystané novely loterijního zákona.

Související:

Přesuneme své sídlo do zahraničí, hrozí Sazka  

Senát projedná novelu loterijního zákona. Sazka a sportovní svazy protestují 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …