Svoboda rozzuřil lidovce. Cyrile odejdi, škodíš nám

07.08.2010 11:59

Vedení KDU-ČSL se rozzlobilo na svého bývalého předsedu Cyrila Svobodu, kvůli tomu, že se rozhodl pokračovat v soudním sporu o dědictví pražského domu v Dejvicích.

Svoboda rozzuřil lidovce. Cyrile odejdi, škodíš nám

Předseda pražské organizace Marián Hošek napsal prohlášení, ve kterém se ostře distancuje od postupu Cyrila Svobody. A má naprostou podporu předsedkyně strany Michaely Šojdrové.

"Přes opakované ujištění, že nebude pokračovat v soudním sporu v této věci, podal ústavní stížnost a porušil tím všechny sliby, které jako předseda učinil," píše Hošek v prohlášení, které poslal i redakci ParlamentníchListů.cz.

"Významně tím poškozuje KDU-ČSL a jako pražský předseda jeho jednání odmítám a vyzývám ho, ať zváží setrvání v naší straně, pokud chce ve sporu pokračovat. Jsem přesvědčen, že tím vyjadřuji názor většiny nejenom pražských členů KDU-ČSL," pokračuje Hoškův dopis.

Ať se soudí jako nestraník

Stejný názor má i předsedkyně strany Michaela Šojdrová. „Já k tomu mohu říct jen to, že mám naprosto shodný názor s panem Hoškem. V myslích lidí je Cyril Svoboda spojen s křesťanskými demokraty a to by naši stranu poškodilo. Pokud se chce soudit, ať se klidně soudí, ale ne jako člen naší strany," řekla ParlamentnímListům.cz Šojdrová.

Nad postupem Cyrila Svobody se pozastavil i jeho velký kritik Miroslav Kalousek. "Upřímně řečeno, pokud doktor Svoboda poté, co řekl, že stahuje svoji žalobu, podal žalobu Ústavnímu soudu a ještě k tomu argumentuje zájmem státu, tak to je učebnicová ukázka lidovecké praxe, před kterou mnohý z nás z té strany prchal," nechal se slyšet Kalousek v deníku Právo. Ten již stranu opustil a založil TOP 09, kde je jejím místopředsedou.

Svoboda zatím redakci ParlamentníchListů.cz neodpověděl.

Čtyřpatrovou dejvickou budovu v hodnotě asi 50 milionů korun odkázala Svobodovi v roce 1992 jeho známá Marie Kaprálková. V listopadu 2004, tedy ve svých dvaadevadesáti letech a rok před svou smrtí, však Kaprálková sepsala novou závěť, v níž svůj majetek rozdělila mezi charitativní organizaci Domov svaté Rodiny, Nadaci Jedličkova ústavu a své vzdálené příbuzné, manžele Aleše a Boženu Kopecké. Dejvický dům podle tohoto dokumentu připadl charitě.

Související:
Svoboda podal ústavní stížnost. Kvůli domu

Foto: Hans Štembera


Prohlášení:

Jako předseda pražské organizace KDU-ČSL se zásadně distancuji od postupu bývalého předsedy JUDr.Cyrila Svobody ve sporu o dědictví. Přes opakované ujištění, že nebude pokračovat v soudním sporu v této věci, podal ústavní stížnost a porušil tím všechny sliby, které jako předseda učinil. Významně tím poškozuje KDU-ČSL a jako pražský předseda jeho jednání odmítám a  vyzývám ho, ať zváží setrvání v naší straně, pokud bude ve sporu pokračovat. Jsem přesvědčen, že tím vyjadřuji názor většiny nejenom pražských členů KDU-ČSL.

MUDr. Marián Hošek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…