To je něco! Kotrmelce na povel v betonovém monstru, směje se Doležal

09.08.2010 8:39

Podle politologa Bohumila Doležala se strahovský kolos měl zbourat již dávno. Je prý směšné, že hlasy po jeho odstranění se ozývají až 20 let po pádu totality.

To je něco! Kotrmelce na povel v betonovém monstru, směje se Doležal

Kvůli nižším státním dotacím se české sportovní organizace dostávají do finančních potíží. Kvůli nim se rozhodly hledat rezervy ve vlastních řadách. Peníze tak chtějí získat například ze zbourání Strahovského stadionu a následného prodeje pozemků, na nichž stojí.

Právě tímto odvážným plánem Českého svazu tělesné výchovy se ve své glose na serveru Neviditelnypes.cz zabývá i politolog, literární kritik a někdejší disident Bohumil Doležal. Ten plán zbourat strahovský kolos kvituje s nadšením sobě vlastním.

Ohavnost patří zdemolovat

"Je směšné, že trvalo dvacet let, než se někdo odvážil říci, přesněji řečeno naznačit, že nejlepší by bylo tu ohavnost demolovat. Stavba vypadá tak, jak vypadá - jako něco, co přežilo svou smrt," naráží Doležal na to, že stadion na Strahově platí za chloubu socialistické architektury.

"Po listopadovém převratu tu zbylo betonové koloseum, které se vůbec k ničemu praktickému nehodilo, respektive toho jediného, k čemu se hodilo, nebylo zapotřebí," lapidárně hodnotí novinář funkčnost obrovské stavby

Problém podle něj  ale tkví v tom, že stadion má statut "národní památky", a tak i přesto, že činovníci ČSTV již našli odvahu vyslovit svůj odvážný plán, bude s jeho realizací problém.

Klaus v řetězech

"Různí bojovníci a legionáři by nepochybně spustili řev a pan prezident Klaus by se možná nechal k chátrajícímu monstru připoutat řetězy, aby zabránil demolici," nezapomněl Doležal také na kritiku Pražského hradu, vůči němuž se dlouhodobě vymezuje.

K plánu ČSTV se však vyjádřil jednoznačně. Stadion je podle něj potřeba zbourat i proto, že sport nyní chápeme jinak než za první republiky či totality, a to coby oblast profesionálů.

Strahovská obluda

"Nemá se do něho promítat hysterie (kdo neskáče, není Čech). Přesto mi dělá dobře (a připadá mi to normální) např. když naši hokejisté vyhrají mistrovství světa. K tomu je zapotřebí mj. peněz, z nichž se vrcholový sport vydržuje. Není k tomu zapotřebí šeredná chátrající betonová obluda na Strahově," uzavřel politolog svou agitaci za zrušení stavby.

Ta vznikla v polovině dvacátých let minulého století a její hlavní funkcí po mnoho desetiletí bylo pořádání všesokolských sletů.

Zvířátka a predátoři

"Slety nabyly za první republiky výrazně megalomanský charakter. Bylo to něco jako výstražné zabarvení, kterým se některá zvířátka snaží bránit před predátory. Tisíce lidí dělá na povel kotrmelce: to je pane něco!" sarkasticky okomentoval sportovní akce minulého režimu Doležal s tím, že tyto akce snad trochu pozvedávaly národní sebevědomí, na predátory však podle něho příliš velký dojem nedělaly.

Více čtěte:

ČSTV chce prodávat majetek. Ve hře je i Strahov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…