S Klausem na vrchol. Reportáž z výstupu prezidenta na Sněžku

11.08.2010 9:25

Václav Klaus se jako již tradičně zúčastnil Svatovavřinecké pouti na vrchol Sněžky. ParlamentníListy.cz vyslaly své zdatné zástupce, aby s prezidentem tento výstup absolvovali. Vy si nyní můžete přečíst podrobnosti ze speciální výpravy, jak je zachytil náš redaktor.

S Klausem na vrchol. Reportáž z výstupu prezidenta na Sněžku

Redakce mě vyslala společně s fotografem, abychom udělali reportáž z tradiční Svatovařinecké pouti, jejíž součástí je i výstup z Pece pod Sněžkou Obřím dolem na nejvyšší českou horu. Této cesty se tradičně účastní i prezident Václav Klaus. Letos byl výstup o to výjimečnější, že mělo poprvé dojít k setkání české a polské hlavy státu na vrcholu hory.

Na místo srazu jsme dorazili krátce před osmou ráno, kdy měla výprava vyrazit. Společně s námi se výšlapu po boku prezidenta účastnilo více než sto lidí, mezi nimi i předseda Senátu Přemysl Sobotka, europoslanec ODS Oldřich Vlasák či senátor ODS Petr Pakosta.

Využil jsem zbývajícího času před startem a zeptal se Petra Pakosty, proč se zrovna on vydal na pouť. „Připadá mi to jako dobrý nápad. Prošel jsem si protáhnout kostru a když uvidím pana prezidenta, rád ho pozdravím. Nevím, jestli ho ale doženu, jeho kondice je pověstná," odpověděl senátor. Přemysl Sobotka nám zase řekl, že setkání českého prezidenta Klause a polského prezidenta Komorowského na Sněžce je naprosto unikátní, protože se koná poprvé. Doplnil, že je rád za svou účast při této události.

Klausovo tempo je "vražedné"...

Prezident Klaus nás pro začátek pěkně vypekl. Vyrazil totiž o dvacet minut dříve a bylo zapotřebí extrémního tempa, abychom ho dohnali. „Kde je prezident?" ptal jsem se téměř na konci svých sil šéfa hradního protokolu. „Je to ta skupinka asi sto metrů přede mnou," odpověděl Jindřich Forejt, který za prezidentem v rychlosti pochodu mírně zaostal.

...svačina však tradiční

Klaus rizekPrezidenta jsme dostihli až před desátou hodinou u Vodárny pod Sněžkou, kde si udělal přestávku a posvačil...chleba s řízkem. „Jindra Forejt má úplnou zásobu řízků, řekněte si mu," povzbuzoval prezident spolupracovníky ze své kanceláře. „To jste si tedy vybral okamžik k focení, zrovna, když jím řízek," stěžoval si Klaus s úsměvem, když se dostal do hledáčku našeho fotografa.

Kromě Forejta se v doprovodu Klause objevil také hradní mluvčí Radim Ochvat, ředitelka prezidentova sekretariátu Zuzana Rýcová, prezidentův syn Václav a několik prezidentových vnoučat, která se dědy neustále vyptávala a na něco upozorňovala. Dědeček prezident se jim ale trpělivě věnoval.

Nápad na setkání s polským prezidentem vznikl spontánně

Prezident cestou živě debatoval s dalšími poutníky a cestovateli. Někteří ho žádali dokonce o autogram. Mluvil mimo jiné o svém setkání s polským prezidentem Bronisławem Komorowskim na vrcholu Sněžky.

Připustil, že jeho vztahy s tragicky zesnulým polským prezidentem Lechem Kaczynským byly bezprecedentně dobré, přesto ale vyjádřil naději, že kvalitní česko-polské vztahy budou nadále pokračovat.

Setkání prezidentů podle Klause nikdo speciálně neplánoval a nemělo ani žádné zvláštní téma. Mělo to být především přátelské setkání. „Diplomaté si mezi sebou šuškali, že se koná tato tradiční akce na Sněžce, a tak to vzniklo nějak spontánně," vyprávěl Klaus za pochodu.

Vrchol dobyt

Příznivé počasí přálo a cesta svižně ubíhala. „Je docela příjemně, ale letos jdeme trochu pomaleji. Nemyslíte, Radime?" ujišťoval se prezident u svého mluvčího. Se zvyšující se nadmořskou výškou se ale objevila mlha a rtuť teploměru se sunula dolů. V poslední etapě výstupu proto Klaus i ostatní sáhli pro bundy a mikiny.

Těsně před vrcholem hory se musel prezident zastavit, aby se vyfotil se skupinou polských turistů, kteří si ho oblíbili možná i kvůli jeho propolským postojům.

Sněžku jsme pak společně s hlavou státu zdolali krátce před jedenáctou hodinou. Prezidenta na česko-polské hoře obklopily davy turistů, poutníků a novinářů, ochranka proto měla co dělat. Klaus se následně vydal do bistra na české straně, kde poseděl s polským prezidentem a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Od dvanácti hodin proběhla mše i za účasti polských duchovních a polských poutníků.

Tradiční pouť

Obnovená tradice pouti na Sněžku připomíná svatého Vavřince, který je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor - Krkonoš. Kaple, která stojí na vrcholu Sněžky, je zasvěcena právě jemu.

Pouti se každoročně účastní členové polské i české horské služby. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Nepřehlédněte:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …