Svědectví: V zatopené Raspenavě škodí Romové a Červený kříž

12.08.2010 21:41

Situaci v povodněmi postižené Raspenavě začala šetřit již i policie. Například kvůli údajnému nemorálnímu chování zdejších Romů.

Svědectví: V zatopené Raspenavě škodí Romové a Červený kříž

Téměř třítisícová Raspenava, obec v severočeském Frýdlantském výběžku, se i pět dnů po vypuknutí bleskových povodní z katastrofy nemůže vzpamatovat.

Dobrovolníci, hasiči i neziskové organizace mají plné ruce práce, tu jim ale podle jedné z dobrovolnic, Magdy Zemanové, hatí zejména Červený kříž.

Adru poslali někam...

"Bojkotují nás, Adru poslali někam, i když její pomoc potřebujeme, jsou nemístní vůči armádě, podtrhávají tu morálku," uvedla rozzlobená dobrovolnice pro Parlamentnilisty.cz.

Červený kříž podle ní působí v oblasti chaos a hatí práci desítek dobrovolníků i pracovníků humanitárních organizací. Dodatečně se prý za své neukázněné jednání centrála Červeného kříže Raspenavě omluvila, desítky hodin zmařené práce dobrovolníků jí však nenahradí.

Červený kříž: Pracujeme, jak můžeme

Koordinátorka Červeného kříze na Liberecku, Jaroslava Henzlová, ale obvinění obyvatelky Raspenavy popřela. "Mrzí mě to, jsme od rána v terénu, děláme tady dost práce, vůbec se nezastavíme," uvedla pro Parlamentnilisty.cz

Sama však dodala, že na centrálu Červeného kříže byla skutečně doručena stížnost na působení této organizace v Raspenavě. "Zřejmě došlo k nedorozumění," dodala.

Romové působí potíže

Velký problém v oblasti působí podle obyvatelky Raspenavy nejen Červený kříž, ale také neukáznění Romové. "Přicházejí do ubytoven a zabírají místo těm, kteří ho potřebují," posteskla si Zemanová pro Parlamentnilisty.cz.

Josef Holek, romský koordinátor pro Liberecký kraj, nechtěl situaci, která v Raspenavě údajně ze strany romského etnika nastala, jednoznačně komentovat. 

Na místě je policie

"Požádal jsem Policii ČR o prověření tohoto tvrzení. Vyhověla mi a vyslala do této oblasti svého pracovníka pro ověření,"sdělil Holek ParlamentnímListům.cz s tím, že výsledek šetření zatím nezná.

Poté, co se v Raspenavě o víkendu ze svých koryt vylila říčka Smědá i další toky, přišly o střechu nad hlavou stovky obyvatel. Voda strhla i zdejší silnice a mosty, a tak byla obec na několik dnů odříznuta od civilizace.

Více čtěte:

U nás jde o životy. A nikdo to neví, pláče žena z Raspenavy

Foto: facebook.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…