Kauza "Hamižný Cyril": Expředsedu prý nepozvali a zavírají mu ústa

11.08.2010 20:15

Michaela Šojdrová, šéfka KDU-ČSL, vyzvala Cyrila Svobodu, aby pozastavil členství ve straně. Bývalý šéf nabídl lidovcům vyjádření k této výzvě, nové vedení prý ale odmítlo jeho text zprostředkovat straníkům.

Kauza "Hamižný Cyril": Expředsedu prý nepozvali a zavírají mu ústa

Svoboda chtěl vysvětlit sporu o dům v pražských Dejvicích na jednání předsednictva lidovců, které probíralo výzvu na jeho odstoupení. K jednání ovšem nebyl přizván a Šojdrová podle něj zakázala publikovat jeho vyjádření na webu KDU-ČSL.

Šojdrová prohlásila v Českém rozhlase, že pokud by Svoboda nepozastavil své členství do úterý 17. srpna, hrozilo by mu i vyloučení ze strany. „Nikdo se mnou se o této otázce nejednal a dopředu ji neavizoval," tvrdí Svoboda.

Vleklý spor o dům

Někdejší ministr zahraničí a předseda KDU-ČSL podal 20. července ústavní stížnost proti rozsudku Městského soudu v Praze. Ten letos v červnu zamítl odvolání státu coby vedlejšího účastníka sporu o dům, čímž v podstatě ukončil boj o pozůstalost.

Šojdrová na to reagovala výzvou v médiích, aby Svoboda pozastavil své členství ve straně, pokud se chce dál soudit. Podle ní Svoboda vedení strany slíbil, že nebude ve sporu pokračovat.

Kauza Hamižný Cyril

„Věděli jsme, že to stranu může poškodit. To také všechny analýzy neúspěšných voleb prokázaly. To, že už dnes není předseda, nikoho nezajímá, všichni si nás s ním spojují," prohlásila Šojdrová.

„V kauze nazvané 'hamižný Cyril' jsem se ocitnul v situaci, kdy jsem byl vystaven uměle vytvořenému mediálnímu tlaku. Vskutku, nouzí netrpím a dům, za jehož oprávněného dědice se považuji, k životu naprosto nepotřebuji," napsal spolustraníkům Svoboda.

Zastat se výkonu práva

Podle něj to ovšem neznamená, že necítí povinnost zastat se výkonu práva. Svoboda i charitativní organizace během sporu shodně tvrdili, že je majitelka domu v závěti určila jako dědice. Soud ale loni v listopadu zamítl Svobodovu žalobu a politik pak prohlásil, že vzdává boj o dům.

Vedlejší účastník řízení, úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se proti rozsudku odvolal. Svoboda poslal písemný souhlas s odvoláním, který ovšem posléze stáhl. Úřad ale na podaném odvolání nadále trval.

Svoboda v dopise ve dvanácti bodech shrnuje svůj pohled na situaci. Za absurdní považuje, že dochází k jeho očerňování, když se kvůli vyjasnění věci obrátil na soud.

Čtěte také:
Svobodo, odejdi z KDU-ČSL. Škodíš nám, zní z řad lidovců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…