Rath si nebude chodit pro rady k "monarchovi" Haškovi

12.08.2010 22:48

Boj mezi znepřátelenými frakcemi v ČSSD se přitvrzuje. Středočeský hejtman David Rath a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek si doslova nemohou přijít na jméno. A už se tím nijak netají a jdou si po krku i v médiiích. V úterý Hašek kritizoval Ratha, že jeho názory jsou individualistické a neodráží postoje ostatních hejtmanů a hejtmanek. A Rathova odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Kolega Hašek si podle něj hraje na monarchu.

Rath si nebude chodit pro rady k "monarchovi" Haškovi

„Nemohu než konstatovat, že svá vyjádření dr. Rath již dlouhodobě nekonzultuje s Asociací krajů ČR. Vyjadřují jeho osobní stanovisko hejtmana Středočeského kraje a neodrážejí většinový názor hejtmanek a hejtmanů ČR," uvedl Hašek v úterý ve svém vyjádření.

Haška pobouřilo Rathovo pondělní konstatování, že pokud Středočeský kraj obdrží na příští rok jen polovinu z 650 milionů Kč na provoz domovů důchodců, raději domy pro seniory daruje státu.

Už se vidí předsedou

„Asociace je pokud vím dobrovolné sdružení samostatných krajů. Kolega Hašek si asi popletl svou roli a myslí si, že je nějaký monarcha. Asi se už vidí předsedou strany a chtěl by, aby si k němu hejtmani chodili nechat odsouhlasit své názory," sdělil ParlamentnímListům.cz Rath.

Za pozornost stojí fakt, že Asociace krajů, které Hašek předsedá, sídlí v budově Rathova středočekého hejtmanství na pražském Smíchově.

Nevraživost mezi Haškem a dalším místopředsedou Milanem Urbanem na jedné straně a výkonným místopředsedou Bohuslavem Sobotkou a Rathem na straně druhé je v podstatě bojem o nástupnictví ve straně po Jiřím Paroubkovi. „Všechny problémy ve straně způsobil Hašek, který chce uchvátit moc. Sám se nominoval na kandidáta na předsedu strany," prohlásil Rath. Hašek tvrdí, že je to nesmysl.

Spory vyřeší sjezd

Oba muže čeká střet na nadcházejícím sjezdu ČSSD, kde se Hašek chce ucházet o funkci předsedy strany a Rath bude podle všeho krýt záda jeho protikandidátovi, současnému zastupujícímu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi.
Do volby předsedy se údajně chystá zapojit i někdejší ministr vnitra a pražský poslanec Martin Pecina, viz ZDE

Ačkoliv většina sociálních demokratů svorně tvrdí, že sjezd se má uskutečnit až v březnu, podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a dalších straníků existují v partaji hlasy volající po termínu hned po říjnových komunálních a senátních volbách.

Tyto hlasy mohou být nakonec vyslyšeny, pokud ČSSD v podzimních volbách zaostane za cílem, který si nastavila.
A ten není malý. Podle volebního manažera strany Jana Hamáčka budou socialisté chtít získat dvojciferný počet z 27 senátorských mandátů. V komunálu pak bude pro něj měřítkem úspěch ve statutárních městech a vítězství na úrovni okresních měst, kde dosud kraluje ODS.

Čtěte také:
Čtyřhra o ČSSD: Onderka s Haškem proti Sobotkovi s Rathem
Hejtman Rath chce vracet domovy důchodců státu
Rath s námi nekonzultuje svá tvrzení, stěžuje si Hašek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, nep

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…