Protesty začínají: Policisté a hasiči chystají demonstraci

12.08.2010 16:22

Kalouskův úsporný plán již má odezvu. Policisté a hasiči se ve čtvrtek dohodli, že začnou chystat demonstraci proti propouštění a škrtům v rozpočtu.

Protesty začínají: Policisté a hasiči chystají demonstraci

S tím, že ministerstvo vnitra bude muset kvůli úsporným škrtům nejspíše propouštět, nedávno přišel ministr vnitra Radek John. Uvedl to poté, co vláda schválila rozpočet na příští rok. Z čísel totiž vyplývá, že vnitro bude muset v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun.

Propouštění ovšem předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek rozhodně odmítá. Dohodl se proto již s jinými šéfy odborových svazů na protestech.

"Výrazné snížení počtu policistů na menší, výkonnější a lépe placený policejní sbor‘ je absurdita, odtržená od reality a znalosti problematiky," vysvětlil Štěpánek pro agenturu Mediafax.

Policisté se chtějí spojit s úředníky

Podle něj se policejní odboráři shodli ve čtvrtek s předsedou odborového svazu hasičů Zdeňkem Oberreiterem i předsedkyní odborového svazu státních zaměstnanců Alenou Vondrovou na zahájení příprav demonstrace příslušníků bezpečnostních sborů a zaměstnanců státní správy.

Důsledky propouštění budou totiž Štěpánka katastrofické a to nejen pro policisty, ale i pro policii a celou společnost. "Personální a ekonomické oslabení povede ke snížení bezpečnostního standardu a k ještě menší dostupnosti policie pro veřejnost," podotkl k tomu Štěpánek.

Plánovanou demonstraci by mohlo prý zastavit jen úplné přehodnocení Johnových plánů. "Souběžně s přípravami na demonstraci budeme sledovat také výsledky inspekce ministerstva, která má rozhodnout, kde a na kom se u policie bude šetřit," doplnil Štěpánek.

Napište mail s předmětem „Dost", vyzývá odborář

Každý, kdo má zájem se na protestech policejních odborů podílet, má prý poslat do ústředí odborů e-mail. Do předmětu zprávy má pak uvést "Dost!". „Do e-mailu popište svou připravenost k demonstraci, požadavky na zastávky autobusů (město, ulice, objekt) a hlavně počty těch, kteří jsou připraveni se na demonstraci dostavit," vybízí na policejním webu Štěpánek.

O propouštění řadových policistů a hasičů, kteří nejsou užiteční, promluvil John poprvé na konci minulého týdne v rozhovoru pro Právo. Poté však v otevřeném dopise odboráře přesvědčoval, že Právo jeho slova překroutilo.

„Propouštění je poslední možnost, jak ušetřit a pokud k němu dojde, rozhodně se nedotkne řadových policistů a hasičů v přímém výkonu služby. Na druhou stranu si nemyslím, že by v tomto rozsáhlém aparátu byli naprosto všichni nepostradatelní a pracovití," tvrdil odborářům John.

Policisté se internetu svěřují: Odejdeme sami

Policejní odbory navíc dnes uvedly, že provedly na webu anketu mezi policisty o tom, co si myslí o propuštění. Údajně přes 40 procent z nich, tedy téměř tisícovka policistů, ale zmínilo, že jsou pevně rozhodnuti okamžitě odejít ze služby z důvodu úsporných škrtů. Jinak řečeno - než by byli vyhozeni, anebo pobírali malý plat, tak raději ze služby odejdou sami.

Foto: Marie Sýkorová

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…