Vondra: Pokud se Praha nevzpamatuje, budou se dít věci

12.08.2010 16:55

Šéfuje resortu, do jehož čela se žádný ze zkušených politiků nehrnul. Ministr obrany Vondra je ale jako místopředseda ODS připraven po komunálních volbách řešit i očistu strany, říká v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Vondra: Pokud se Praha nevzpamatuje, budou se dít věci

Nová éra ODS je spojována s předsedou Petrem Nečasem a lidmi z nejužšího vedení. Slíbili, že začnou ve straně měnit neúnosnou situaci s takzvanými kmotry, ale pro povinnosti ve vládě jako by nezbyly na stranickou očistu čas ani chuť. „To je trochu pravda. Ale jednali jsme o tom na grémiu a budeme to řešit. ODS je však demokratická strana. Nemůžeme tam na sílu někomu říkat, kdo má odejít a co kdo musí udělat," říká pro Reflex místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Upozorňuje však, že především pro pražskou ODS budou blížící se podzimní volby poslední příležitostí stávající stranické garnitury. „Praha dostala poslední šanci. A tou jsou komunální volby. Pokud se do nich nevzpamatuje, budou se dít věci. Neřeknu jaké, ale jsme připraveni to řešit," varuje místopředseda spolustraníky v hlavním městě.

Žádný civilizovaný národ svou armádu neruší

Vondra se netají tím, že v resortu obrany chce zavést pořádek. Jeho snaha by se ale mohla dotknout koaličních partnerů, třeba Miroslava Kalouska, po němž zůstala na ministerstvu minimálně pachuť podivných kontraktů a rozhodnutí. „Není dobré šlapat po zádech koaličním partnerům hned poté, co s nimi začnete spolupracovat. Na druhou stranu padni komu padni. Nejsme tady, abychom fungovali jako bratrstvo, co si vzájemně kryje záda," připomíná ministr obrany.

Ten má pro příští čtyři roky na starosti resort, který koaliční partner Věci veřejné navrhoval zrušit, nebo sloučit s vnitrem. „To je čirý populismus. Koneckonců žádný civilizovaný národ současnosti svou armádu neruší. Nevím o žádné zemi srovnatelné s naší, kde by chtěli dokonce sloučit ministerstvo obrany a vnitra," odmítá Vondra předvolební nápady VV.

Kariérní řád není po chuti armádním špičkám

Kromě velkého a pořádného úklidu chce Vondra armádě přinést i dlouhodobou vizi. Chystá se v ní zavést i přesný kariérní řád. „Všude ve světě ho mají, jen u nás není. A proč? Protože logicky některým vysoce postaveným lidem v armádě vyhovuje, že si ho mohou přizpůsobovat svým potřebám," podotýká ministr obrany.

Čtěte také:

Vondra: K „novému radaru" zády? To bychom byli blázni 

Otevřené tendry a konec obohacování. To plánuje Vondra 

Vondra odvolá úředníka, který měl na starosti podezřelé zakázky


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…