STEM: Čtvrtina lidí neví, na co jsou poplatky

13.08.2010 6:06

Podle průzkumu agentury STEM až čtvrtina Čechů vůbec neví, na co se využívají regulační poplatky ve zdravotnictví.

STEM: Čtvrtina lidí neví, na co jsou poplatky

Podle průzkumu agentury STEM se patnáct procent dotázaných občanů ČR starších 15 let mylně domnívá, že poplatky, které hradí u lékařů, jsou příjmem státního rozpočtu a jdou nazpět do zdravotnictví. Osm procent respondentů si myslí, že příjemci poplatků jsou zdravotní pojišťovny a necelá desetina oslovených Čechů pak nemá vůbec ponětí o tom, na co se poplatky využívají.

Je dvě třetiny Čechů vědí, komu připadne jejich poplatek 

O využití zdravotnických poplatků mají správnou představu dvě třetiny dotázaných. „Přibližně dvě třetiny populace starší 15 let jsou si vědomy, že poplatek je příjmem zdravotnického zařízení, které jej vybralo. Úroveň takovéto znalosti stoupá s věkem a dosaženým stupněm vzdělání," uvedla manažerka služeb klientům STEMU Barbora Večerková pro server Euro.cz.

Čtvrtina obyvatel však neví, na co se poplatky využívají. „Nejvíce takovýchto osob je mezi čtyřicátníky a osobami s nižší úrovní vzdělání. Více než pětina ostatních se domnívá, že poplatky slouží zdravotnickým zařízením k modernizaci vybavení, osmina zastává názor, že finance jsou využívány k zlepšení léčebné péče a čtvrtina populace pokládá poplatky za další ze zisků zdravotnických zařízení," upřesnila Večerková.

Až čtvrtina respondentů platí polatek i když nemusejí

V průzkumu dále více než čtyři pětiny respondentů deklarovaly, že poplatky při návštěvě ambulantního lékaře hradí vždy nebo téměř vždy, u 14 procent občas nebo pouze někdy.

„Pokud jde o návštěvu spojenou pouze s předepsáním léku, neměl by být poplatek vybírán. Podle více než poloviny oslovených tak tomu v jejich případě je, ale 26 procent osob platí alespoň někdy a 21 procent za pouhou preskripci zaplatí vždy anebo téměř vždy," zdůraznila Večerková.

Více:

Julínek: Za poplatky si lékař může zvýšit třeba vlastní plat, aby se motivoval

Poplatky čeká změna, říká Heger

reklama

autor: mab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…