Nechci trestat lidi za to, že plavali za bójku, říká Heger

13.08.2010 15:25

Ministr zdravotnictví Leoš Heger vysvětloval, jak to bude s 200 korunovým poplatkem u specialisty a také s návrhem, že by byl člověk zodpovědný a své úrazy.

Nechci trestat lidi za to, že plavali za bójku, říká Heger

Leoš Heger po svém nástupu do křesla ministra zdravotnictví představil své návrhy na změny ve zdravotnictví. Například navrhoval, aby se v případě, že půjdete rovnou ke specialistovi bez předchozí návštěvy praktického lékaře, zaplatili poplatek 200 korun.

Řada lidé se zděsila, že by pokaždé, i když by věděli, že mají zlomenou nohu, museli nejdříve k praktikovi pro svolení, jestli mohou na chirurgii. Takové obavy Heger v on-line rozhovoru na iDNES.cz vyvrátil.

Pokud by byl poplatek za návštěvu specialisty skutečně zvýšen, bude určitě omezen v případě, že si vás specialista vezme do péče a bude si vás zvát a nebo vám řekne, že při potížích k němu máte přijít," uklidňoval ministr s tím, že speciální režim bude také u akutních případů.

Nebudu nikoho trestat, že plaval za bójku

Dalším z návrhů, kterým přišel z Hegerovi kanceláře, byl požadavek, aby byl každý člověk zodpovědný za své úrazy. Pokud by například plaval za bójku a stal se mu úraz, neproplatila by mu léčbu pojišťovna ale musel by si ji zaplatit sám.

"Já budu určitě proti tomu, aby byl člověk zodpovědný za to, že si třeba podvrtnul kotník někde na schodech. Jestli se bude systém úhrad a pojištění za úrazy vytvářet, budeme mít snahu ho nastavit vyváženě," odpověděl Heger s tím, že i on také občas plave hodně daleko.

Zdravotní pojišťovny musí bojovat o klienty

Do budoucna by chtěl Heger dát více volnosti zdravotním pojišťovnám, aby mezi sebou mohly „soupeřit" a konkurenčním bojem zlepšovaly své služby.

Plánované škrty postihnou i resort zdravotnictví. Heger předeslal, že se budou redukovat mzdy, počty lidí, některé dotační programy a zahraniční cesty.

Ministerstvo zdravotnictví čeká mnoho nepopulárních reforem, do lékaře a prý i dobrého manažera Hegera odborníci však vkládají velké naděje. Cení si u něj mimo jiné toho, že umí sehnat peníze. Za jeho éry se v hradecké nemocnici prostavěly stovky milionů, zařízení se přitom nikdy nedostalo do ztráty.

Více:

Heger mění postoj ministerstva. Chce spolupracovat s ČLK

Heger odežene lidi od specialistů, péče je prý bezbřehá

Heger přichází s návrhy Ratha. Limit poplatků vázat na příjem

Foto:top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…