Drobil varuje Bártu: Zastavení staveb ovlivní životní prostředí

16.08.2010 11:15

Ministr životního prostředí nenechá zastavení dopravních staveb, které minulý týden ohlásil šéf resortu dopravy Vít Bárta, jen tak. S Bártou si hodlá promluvit, neboť jde podle něj o zásah do prostředí v rámci protihlukových bariér.

Drobil varuje Bártu: Zastavení staveb ovlivní životní prostředí

Podle ministra životního prostředí Pavla Drobila by například odstranění protihlukových opatření mohlo ohrozit už udělené šetření EIA pro jednotlivé stavby. Problém bude hlavně v Moravskoslezském kraji, protože ozdravení ovzduší v tomto regionu patří k prioritním závazkům Nečasovy vlády.

„Je třeba si uvědomit, že stavební rozhodnutí, která byla vydána, byla činěna na základě některých posudků rozhodnutí třeba o dopadech na životní prostředí a v případě, že by došlo k šetření na úkor infrastruktury, která souvisí s prostupností krajiny, která souvisí s ochranou, protihlukovými valy, tak by mohla být ta rozhodnutí zpochybněna," uvedl Bárta pro Rádio Česko.

V tomto smyslu si na to prý s ministrem Bártou bude muset sednout. „Já věřím, že cestu, jak z toho ven, najdeme," řekl dále Drobil.

Už se prý ale v minulosti s Bártou dohodl na tom, že vytvoří pracovní skupinu, která se bude zabývat dopravní infrastrukturou a jejími dopady na prostředí ovzduší.

Musí prý znát stanovisko o železnici

„Chci s ministrem tyto věci ještě znovu probrat, protože jedna věc je to technické ohlášení, které stavby chce pozastavit, ale druhá, čemu chce dát přednost do budoucna, jestli železnici, anebo dálniční síti," řekl dále Drobil Českému rozhlasu.

Poukazuje také na to, že je třeba se podívat do programového prohlášení, kde se vláda Petra Nečase zavázala k tomu, že bude dbát na životní prostředí.

„My jasně říkáme, že problematika ovzduší v Moravskoslezském kraji je priorita číslo jedna, a na druhou stranu stejně tak říkáme, že jedna z těch věcí, která to může vyřešit, je dořešení dopravní infrastruktury, jako jsou obchvaty měst, dokončení dálniční infrastruktury. Rozhodnutí o tom, že většina staveb je zastavena v Moravskoslezském kraji, je z mého pohledu problematické a já si na to chci skutečně s panem ministrem Bártou sednout," dodal ministr životního prostředí.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …