Kalousek: Jsem rád, že jsem získal Bartáka do týmu

16.08.2010 17:00

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje svého nového náměstka Martina Bartáka za důvěryhodného a kompetentního člověka. Vinu za nákup Pandurů mu rozhodně nedává.

Kalousek: Jsem rád, že jsem získal Bartáka do týmu

Martin Barták se stal náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska. Na starosti bude mít veřejnosprávní kontrolu nebo audit prostředků z evropských fondů. Podle Kalouska je to sofistikovaná práce, na kterou je právě Barták vybaven jak zkušenostmi, tak bezpečnostní prověrkou, kterou nedávno absolvoval.

Barták nahradil náměstka Jana Málka, který podle Kalouska musel odejít proto, že byl politickým nominantem KDU-ČSL, tedy strany, která už nyní není ve vládní koalici ale ani ve sněmovně. Bartákovu vinu za podepsání smlouvy k nákupu předražených pandurů ministr rozhodně odmítá. Takové rozhodnutí bylo podle jeho slov dílem vlády a ne náměstka.

Za Pandury může vláda, ne Barták

„Politickou odpovědnost nese vláda. My všichni, kteří jsme pro to hlasovali, za to neseme zodpovědnost, jsem přesvědčen, že v dané chvíli byla tato rozhodnutí dobrá. Mě trochu dráždí, když si někteří kolegové hrají na to, že se jich to vůbec netýká," řekl Kalousek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Při některých tiskových konferencí z ODS jsem měl pocit, že si nepamatují, že ve sněmovně seděli a hlasovali taky tak," dodal Kalousek.

Stovku budou platit jen ekonomicky aktivní lidé

Ministr financí se pokoušel obhájit „povodňovou daň", jak je mylně nazývána. O žádnou daň se totiž nejedná. Došlo by totiž pouze ke snížení slevy na dani o sto korun. Platili by ji ekonomicky aktivní lidé (tedy ne důchodci, studenti, děti), a to ještě podle ministrových slov až od určitého příjmu, který by byl v případě, že budete mít dvě děti, 19 tisíc korun měsíčně.

Procentuálně prý slevu na dani snižovat nechtěli. „Kdybychom zvedli daň z příjmu o 1 procento, sebrali bychom lidem 15 miliard. To jsme nechtěli, chtěli jsme jen 4-5 miliard," prohlásil Kalousek.

Sociální solidarita má být na výdajové straně rozpočtu, ne na příjmové

Sociální spravedlnost sem prý nepatří. „Sociální solidarita se dominantně odehrává na výdajové straně rozpočtu. V daňové soustavě se vyskytuje výjimečně. Proč při nákupu rohlíku platí chudá důchodkyně stejnou DPH jako milionář. Tak to nejde, to je přeci absurdní," rozčiloval se ministr.

Pokud zákon ve sněmovně prošel, novou daň bychom platili od roku 2011.

Foto:Hans Štembera

Více:

Barták bude náměstkovat pod Kalouskem. John jej nechtěl

Bublan: Barták může ovlivnit koncepci vyšetřování Pandurů

John Bartáka náměstkem nejmenuje. Jeho pozici zruší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…