Kocourek kývl na projekt: Zaplavené firmy dostanou úvěry

17.08.2010 11:24

Hospodářská komora ve spojení s ministerstvem průmyslu a obchodu připravila podnikatelský program, který má pomoci hlavně těm lidem, kteří „utopili“ svůj dům a svou firmu při nedávných záplavách na Liberecku.

Kocourek kývl na projekt: Zaplavené firmy dostanou úvěry

Konkrétní možnosti pomoci podnikatelům z oblastí postižených povodněmi vyplynuly z nedávného rozhovoru prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem.

„My jsme se s panem ministrem dohodli, že bude spuštěn projekt START Českomoravské záruční a rozvojové banky, což se stalo a myslím, že pro podnikatele je to alespoň malá záchranná brzda," uvedl Kužel v rozhovoru pro Rádio Česko.

V rámci Programu záruk pro malé a střední podnikatele teď prý podnikatelé budou mít usnadněn přístup k bankovním úvěrům. „Protože stát se zaručí za téměř 80 procent a proces je nastaven tak, aby byl velmi jednoduchý," vysvětlil Kužel.

Vzít si úvěr bylo donedávna pro podnikatele podle Kužela totiž čím dál těžší, neboť banky jsou kvůli krizi velmi opatrné a nepřikládají tomu, co se odehrává v regionech, tak velkou váhu.

Banky mají vyjít vstříc i v odročení splácení

„My však s nimi jednáme také o tom, aby to i do budoucna bylo nastavené tak, že když se podnikatel dostane do nesnází, byly banky připravené. Protože podle předpovědí meteorologů takovýchto katastrof a rychlých záplav bude přibývat," uvedl.

Kužel navíc podle Českého rozhlasu jednal také s kolegy z bankovní asociace a z bank, kde je potřebný individuální přístup k tomu, aby podnikatelé, kteří se dostali do nesnází, mohli aspoň odročit na určitou dobu své splátky.

Jen v minulém týdnu se na úřadech práce na Liberecku hlásilo 32 lidí, kteří jako důvod ztráty zaměstnání uvedli záplavy, z toho bylo 18 živnostníků. A registrují se další postižení.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …