Reedová se ptá: Má Tůma vůbec předpoklady stát se primátorem?

17.08.2010 13:46

Pokud by Markéta Reedová získala post primátorky Prahy, snažila by se z karty Opencard udělat obyčejnou tramvajenku. Na magistrátu by zpřetrhala „silné nezdravé vazby“, vytvořila by také metropolitní policii a nechala postavit Kaplického knihovnu.

Reedová se ptá: Má Tůma vůbec předpoklady stát se primátorem?

Kandidátka Věcí veřejných na post primátorky hlavního města Markéta Reedová je dlouholetou kritičkou projektu Opencard. Podle ní jde o netransparentní tunel, v němž město již vyhodilo 400 milionů korun.

„V prvé řadě bych zastavila převod Opencard pod Dopravní podnik, neboť tím se dostává zcela mimo veřejnou kontrolu," uvedla k problému Reedová v online rozhovoru pro server Novinky.cz.

Opencard jako obyčejná tramvajenka?

"Chtěla bych kvalitní analýzu projektu a návrh na jeho případný útlum - v tom případě by zůstala karta jen jako tramvajenka. Není správně, jak je projekt veden teď, tedy nabízením slev - je to jen skryté financování velkého problému. Naopak by se měli hledat relevantní partneři, kteří za Opencard zaplatí, protože se jim to vyplatí," řekla dále Reeová.

Na magistrátu by ráda udělat revizi smluv, které jsou pro město nevýhodné. Dále hluboký audit zadávání veřejných zakázek a nakládání s majetkem. „Za řadu let se na magistrátu vytvořily tak silné nezdravé vazby, že je třeba je zpřetrhat. Ale já nechci bojovat jen proti korupci - vedení města je hlavně o vizi, o schopnostech dotáhnout je do zdárného konce," zmínila dále.

Pokud jde o veřejnou dopravu, dala by v prvé řadě peníze na zkvalitnění MHD, protože jen tak lze přitáhnout lidi do tramvají, autobusů a metra.

"Špinavé a plné soupravy nejsou dobrý marketing. Ovšem já si myslím, že vedení Dopravního podniku nyní plýtvá na řadu projektů, které by neměly být realizovány - například několik miliard za turnikety. Tedy, peníze jsou, ale dejme je na rozumnější věci," konstatovala. 

Máte šanci přistát na Měsíci

"Proti bývalému guvernérovi ČNB máte šanci o málo větší, než že já někdy přistanu na Měsíci," zněla provokativní otázka od čtenáře Antonína Šebka.

A co na to Reedová? "Tak to máte šanci poměrně vysokou," zavtipkovala.

"Zdeněk Tůma má určitě své kvality, zejména v makroekonomické oblasti. Určitě by byl skvělým ministrem financí. Nicméně je otázkou, zda jsou správné předpoklady pro dobrého komunálního politika, což primátor Prahy stále je," řekla pak na vrub Tůmovy kandidatury.

Pro metropolitní policii říkám ano

Otázka metropolitní policie je podle ní zajímavá. Věci veřejné již prý mají koncept a nyní jej konzultují s ministrem vnitra. „Není to jen o přejmenování z městské policie, ale je to funkční změna," podotkla k tomu.

Reedová se také pozastavila na novým rozdělením města do obvodů. To podle ní nedává pro občany vůbec smysl a jde o manipulaci pražské ODS, která není schopna postavit lídra kandidátky. "Snaží se tím i omezit férovou politickou soutěž tak, že ke zvolení nestačí pět procent, ale třeba i deset," dodala.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…