Drábek chce měnit dávky. Škromach tvrdí, že je to nesmysl

17.08.2010 14:57

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce nejen zmenšit možný počet sociálních dávek, ale také změnit administrativu k nim. Zdeněk Škromach z ČSSD ovšem tvrdí, že Drábek zcela zapomíná ve změnách na rodiny s dětmi.

Drábek chce měnit dávky. Škromach tvrdí, že je to nesmysl

Co zamýšlí udělat nový ministr práce a sociálních věcí se sociálními dávkami? Pro média již Jaromír Drábek zmínil, že chce oproti současným dvaceti dávkám zúžit výběr na tři - pro sociálně slabé, při ztrátě zaměstnání a pro zdravotně postižené. Také chce jejich výplaty výrazně zjednodušit. Změny chce připravit tak, aby začaly platit od ledna 2012.

 „Dnešní systém je velmi složitý na administrativu a to jak ze strany státních orgánů, které dávky vyplácejí, tak i ze strany klientů. Ti si pak oprávněně stěžují, že v řadě případů vypisují několik žádostí, které musí být potom posuzovány, přikládají k nim přílohy, které se v řadě případů opakují, různé lékařské posudky a přitom je to zbytečná zátěž jak klientů, tak i úředníků," řekl Drábek pro Radiožurnál.

Zdůraznil však, že nechce snížit objem prostředků, které se na dávky vyplácejí. Lidé, kteří to potřebují, by tak nadále dostávali stejné peníze, ale v rámci jiné dávky.

Současný systém je podle něj drahý z pohledu správy. „Také to znamená, že pokud významně snížíme počet dávek, tak bude mnohem jednodušší a účinnější kontrola," uvedl Drábek.

„V tuto chvíli máme několik měsíců na to, abychom připravili podstatné kroky, které budou směřovat k tomuto termínu. Předpokládám, že i legislativně je možné tento termín dodržet," dodal.

Drábek prý zapomíná na rodiny s dětmi

Pro Český rozhlas řekl také svůj názor místopředseda ČSSD a stínový ministr práce Zdeněk Škromach. Ten s plány škrtů dávek nesouhlasí.

 „Pan ministr Drábek neuvedl konkrétní příklad, přestože hovoří o dvaceti dávkách, nevím co všechno tam započítává. Systém je postaven tak, že státní sociální podpora je zaměřena cíleně na příspěvek na bydlení, na rodičovský příspěvek, přídavky na dítě, poplatek v pěstounské péči, porodné a nevím, co chce zrušit. Pan ministr například úplně vypustil sociální zajištění pro rodiny s dětmi, takže tomu nerozumím," zmínil Škromach.

„Ministr by měl v první řadě něco dělat pro zaměstnanost a ne zavádět nové úřady a provádět nějaké restrukturalizace. Přichází s něčím, co je administrativně daleko náročnější, bude to stát hodně peněz a může to vnést do systému problémy," dodal k tomu Škromach.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…