Töpfer nechce být primátorem: Senát je ok a chci chodit na ryby

17.08.2010 16:48

Senátor za ODS a herec Tomáš Töpfer konečně prý může vysvětlit, že žádnou nabídku na kandidaturu pražského primátora ve skutečnosti nedostal. A když ji nedostal, tak ji také nemohl odmítnout.

Töpfer nechce být primátorem: Senát je ok a chci chodit na ryby

Pražská ODS marně shání silného lídra pro pražské podzimní volby, aby v souboji s bývalým guvernérem Zdeňkem Tůmou, který o křeslo primátora bude bojovat za TOP 09, neztratila šanci na slušný volební výsledek.

Snad proto jako pátrací balonek vypustili pražští občanští demokraté v červenci jméno senátora za ODS a herce Tomáše Töpfera. Později ale média psala, že Töpfer tuhle nabídku odmítl.

"Jedno médium od druhého pak přejímalo informaci, že jsem nabídku odmítl. Ale já ji neodmítl, pouze mi tu možnou kandidaturu nějak zapomněli sdělit. Než jsem to však mohl jakkoliv vysvětlit, tak ta informace už žila vlastním životem," řekl Töpfer v rozhovoru pro pořad Českého rozhlasu Studio Česko.

„Práce v Senátu je poměrně náročná, takže bych tu nabídku vskutku ani nevzal, i kdyby opravdu přišla. Chci jít taky někdy na ryby," sdělil herec a senátor.

„V komunální politice nejsem zkušený. Jsem rád, že jsem se vyrovnal s úkolem, který byl přede mnou, a že již znám senátní procedury. Už jsem se v Senátu rozkoukal, při plénu nebo rozpravách vím, o čem je řeč, ale opravdu bych se nyní nepokoušel o post primátora," uvedl dále s tím, že je rád, že konečně může celou anabázi vysvětlit.

Vybírali kandidáty na ombudsmana

Töpfer pro Studio Česko také prozradil, že v úterý senátoři vybírali nominace na post ombudsmana. "Žádné z těch jmen jsme ještě nevygenerovali, uděláme to ve čtvrtek," poznamenal tajemně.  Prý se senátoři usnesli, že médiím nikdo do onoho čtvrtka nic neřekne. „Nesmím ani naznačit," pousmál se u mikrofonu.

"Otakar Motejl byla tak výrazná osobnost, byl tak respektovaný právník a čistý člověk s renomé, že se hodně těžce hledá osobnost, která by se mu alespoň přibližně vyrovnala," vysvětlil obtíže senátor, který navrhoval do předchozí volby předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou.

Také jsem jednoho vybral, ale jméno neřeknu

„Není to v tomto případě jednoduché ani pro samotné kandidáty, protože se musí rozhodnout pro to, že dají kůži na trh a vzdají se zároveň třeba úspěšné dráhy advokáta," dodal Töpfer, který i nyní přišel se jménem nového kandidáta. „Ani indicie vám však k němu nedám," uzavřel.

Töpfer patří mezi zajištěné politiky. Jen loni mu herectví, zisky z restaurace U Kalicha, pedagogická a autorská činnost vynesly celkem 2,3 miliónu korun. Je navíc spolumajitelem Divadla Na Fidlovačce, které je také ziskové. A s další funkcí by zřejmě musel tyto aktivity utlumit.

Čtěte také:

Foto: senat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …