Bárta uklidňuje řidiče, budeme hlavně omezovat kamiony

17.08.2010 19:31

Hodlá ministr dopravy Vít Bárta zdražit mýtné a dálniční známky? Zdědil resort, na který dostal o pět miliard méně. Povolí dostavbu projektů, které pozastavil? Na otázky odpovídal v Impulsech Václava Moravce.

Bárta uklidňuje řidiče, budeme hlavně omezovat kamiony

Než dojde na mýtné, chce Bárta nejdříve všechny kroky koncepčně provázat. Prý není spokojený se smlouvou s firmou Kapsch, a tak ji nechal zanalyzovat právníky.

Jak rozšířit mýtné?

„Úvaha o zvyšování mýtného je velmi aktuální. Spíš je řeč o tom, kde všude bude a nebude dálniční známka potřeba," míní Bárta. Poukázal na nespravedlivé vybírání poplatků za průjezd Ostravou, když například skrze Brno lze jezdit zadarmo.

Zároveň uklidnil řidiče, že ministerstvo dopravy bude hlavně hledat cestu na omezení kamionů a ne hned zdražovat dálniční známky. Zvýšit mýto ale hodlá, jen zatím není jasné kde a jak.

Zpoplatnění osobních aut?

„Musíme zanalyzovat smlouvu s Kapschem a zamyslet se nad nějakou třetí cestou," řekl Bárta, ale nic podrobnějšího neprozradil. Změny ale chce prosadit už od začátku ledna příštího roku.

„Všechno, co ušetříme, dáme na mosty v Bohumíně. Žádná úspora nezůstane na ministerstvu financí, ale půjde do betonu a asfaltu," prohlásil.

Zabrzděný most

„Já jsem musel zastavit určitý objem staveb pod tlakem událostí. Ale stále hledám úspory k tomu, aby se stavby znovu rozjely. Zastavené stavby se mohou během dvou týdnů zase rozjet," obhajuje své rozhodnutí.

Podle Bárty je to nejméně špatné rozhodnutí z množiny dalších. Údajně se mu zatím podařilo ušetřit zhruba miliardu korun, kterou nyní může poslat zpět na stavby.

Rozšíření dálnice D1 a opravu dalších komunikací podmiňuje velikostí schodku státního rozpočtu na příští rok. Má to být jedna ze zásadních proměnných, podle kterých se budou zadávat nové projekty.

Související:

Bárta zatrhl dostavbu železničních staveb 

Bárta zastaví čtyři dopravní stavby a 12 v přípravě 

Bárta podezírá Bazalu z tunelování. Ten mluví o manipulaci 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…