Nečas a Kalousek našli peníze na reformu penzí. Ve státních firmách

18.08.2010 7:28

Dlouho plánovaná penzijní reforma by mohla ročně vyjít až na sedmdesát miliard korun. Premiér Petr Nečas s ministrem financí Miroslavem Kalouskem tak plánují, že jejímu rozjezdu pomůžou finanční rezervy státních firem, například z ČEZu nebo z Lesů ČR.

Nečas a Kalousek našli peníze na reformu penzí. Ve státních firmách

Vládní kabinet Petra Nečase plánuje zahájit debatu o důchodové reformě co nejdříve. Předpokládá se, že mladí lidé dostanou šanci převést si část odvodů sociálního pojištění na soukromý účet, čímž však vypadnou peníze v pravidelném příjmu důchodového systému a bude se jednat až o desítky miliard.

„Využití finančních rezerv firem se státní účastí je jednou z možností, jak získat peníze na důchodovou reformu. Už dnes je ve státních finančních aktivech kolem 19 miliard a budeme promýšlet, jak by se daly získat další peníze. Budeme se tím zabývat na podzim při přípravách důchodové reformy," řekl Nečas.

Je to správná idea ale musíme ji důkladně připravit

S premiérem souhlasí i ministr financí Miroslav Kalousek. „Je to jedna z možností, jak posílit penzijní účet. Představit si to umím, je to správná idea a je třeba, abychom na to byli připraveni," řekl Kalousek Lidovým novinám.

Zároveň však dodal, že nyní je prioritou „zkrocení" rozpočtu na rok 2010 a sestavení nového pro rok 2011. Také upozornil, že tento krok vláda rozhodně neplánuje udělat i v dalším roce. „Opravdu to lze udělat pouze při mimořádné a neopakovatelné situaci," uvedl Kalousek.

S návrhem souhlasí i ČSSD

S návrhem by neměla problém ani opozice. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je financování penzijní reformy po přechodné období z výnosů kapitálové části státu dokonce v programu strany.

Více:

Penzisté budou mít od ledna o 371 korun víc

Reforma důchodů je na prvním místě, zopakoval Drábek

Paroubek varuje před privatizací důchodového systému

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…