Kdo to jde proti antiKocábovi? Také levicoví extremisté

18.08.2010 15:02

Levicová iniciativa ProAlt ve středu uspořádala demonstraci proti jmenování Romana Jocha poradcem premiéra Petra Nečase pro oblast lidských práv. Redakce ParlamentníchListů.cz zjišťovala o této iniciativě více.

Kdo to jde proti antiKocábovi? Také levicoví extremisté

Podle vyjádření mluvčí ProAltu Terezy Stöckelové pro ParlamentníListy.cz napadlo jí a pár přátel oslovit několik známých osobností a tuto aktivitu zahájit. ProAlt zatím nemá oficiální právní zakotvení, ale plánuje se založení občanského sdružení i kvůli transparentnímu financování. Všichni signatáři prohlášení ProAlt nejsou členy skupiny.

ProAltu vadí pravicové reformy

Podle Stöckelové o akcích a aktivitách iniciativy hlasují registrovaní členové organizace, kterých je několik desítek, signatáři hlasovací práva nemají. ProAlt zatím finacoval své akce svépomocí svých členů a plánuje, že bude prostředky na svou činnost získávat formou darů či případných členských příspěvků. Stöckelová je příznivkyní Strany zelených.

ProAlt sdružuje občany, kteří zásadním způsobem nesouhlasí s připravovanými kroky vlády v oblasti školství, zdravotnictví, ochrany životního prostředí či sociální a důchodové politiky. „Pod heslem ´rozpočtové odpovědnosti´ se připravuje vláda společenské a ekologické neodpovědnosti. Vůči této vládní politice hodlá iniciativa nabízet principiální alternativy," řekla další mluvčí iniciativy Jana Glivická, která je zároveň příznivkyní hnutí Ne základnám.

Mezi signatáři jsou i levicoví extremisté

K signatářům prohlášení patří mimo jiné filosofové Václav Bělohradský a Erazim Kohák, sociolog Jan Keller, politolog Jaroslav Šabata, herečka Táňa Fischerová, spisovatelka Eva Kantůrková, výtvarný umělec Jiří David, ekolog Jan Beránek, religionista a svobodný zednář Ivan Štampach, ale také například přední osobnost českých anarchistů Ondřej Slačálek či mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček, který je členem komunistické Socialistické solidarity (SS), která podporuje vyvlastnění výrobních prostředků a vytvoření takzvané samosprávné společnosti. Socialistická solidarita považuje parlamentní systém za nereformovatelný a chce ho zrušit, stejně jako kapitalismus.

Májíček na webových stránkách SS před časem vedl rozhovor s Haidarem Omaisem, sympatizantem Hizballáhu, který žije dlouhodobě v České republice. „Na začátek bychom rádi pogratulovali Hizballáhu, že porazil Izrael, který byl donucen se stáhnout z Libanonu," vyjádřil Májíček svou přízeň teroristické organizaci, která například v osmdesátých letech provedla několik bombových útoků na americké ambasády a je financována z Íránu. Májíček vystoupil i na demonstraci proti Jochovi, na níž byl i anarchista Slačálek.

Spojnice mezi klasickou a krajní levicí

Požádali jsme o vyjádření politologa a odborníka na pravicový a levicový extremismus Miroslava Mareše. Podle něho se v případě iniciativy ProAlt jedná o spojnici mezi klasickou levicí s levicí extremistickou, o čemž prý nasvědčuje například účast Ondřeje Slačálka a Jana Májíčka. Podle něho se do jisté míry jedná o levicovou protiváhu konzervativní Akci D.O.S.T., která se podle něho svými oficiálními prohlášeními a akcemi extremisticky neprojevuje, avšak rovněž v ní působí někteří lidé spojovaní s extremismem.

Podle Mareše může tato organizace dočasně upoutat pozornost médií, ale záleží na tom, jak dlouho vydrží, protože podobné iniciativy jako různá takzvaná sociální fóra také zanikla. Podle něho navíc protestní hlas mládeže také silně podchytila Pirátská strana.

ProAlt požaduje odchod Romana Jocha z týmu Petra Nečase a považuje ho za pravicového extremistu. „Roman Joch extremista není. Některé jeho názory či výroky mohou někomu připadat radikální, ale Joch neodmítá konstituční demokratický rámec státního zřízení České republiky," řekl redakci politolog Mareš.

Na Reagana také útočili, brání se Joch

ParlamentníListy požádaly ředitele Občanského institutu Romana Jocha o vyjádření k nařčení z extremismu. „Je vidět, že tato iniciativa sdružuje členy radikální levice, jako jsou Ondřej Slačálek, Jan Májíček či Jakub Patočka. Krajní levice se domnívá, že je pouze ten její světonázor je správný a alternativní názory k názorům svým prohlašuje za extrémistické. To dokazuje jejich netoleranci," řekl Joch.

„Nepřišli diskutovat a argumentovat o konkrétních věcech a pojetí lidských práv, ale útočit ad personam. Není to ale nic nového. Ronalda Reagana také radikální levice a komunisté označovali za pravicového extremistu, fašistu a rasistu, přitom on sám rasové předsudky i s ohledem na svůj irský původ silně odsuzoval. Tyto urážky jsou prostě bič, který zastánci levice používají na své názorové oponenty," dodal Joch.

Komunistům se iniciativa líbí

Redakce se také snažila dotázat se levicových politiků, zdali iniciativu znají a zda s ní souhlasí. Předseda komunistů Vojtěch Filip serveru ParlamentníListy.cz řekl, že s iniciativou ProAlt v obecné rovině souhlasí. "Jsem rád, že se konečně rozšiřuje kritické myšlení. Sdílíme i řadu jejich názorů. KSČM již pět pořádá Konferenci levicové jednoty (KOLEJE), kde vždy bylo a je možné se nejen vyjádřit, ale také se podílet na hledání právě takovýchto alternativ. Řadu z nich nabízíme i v našem volebním programu," dodal Filip. 

Poslanec KSČM Jiří Dolejš iniciativu zná, její prohlášení četl a je mu víceméně sympatická. Ztotožňuje se s myšlenkou, že je třeba přinášet alternativy vůči pravici a společenská diskuse musí být pestrá. „S tím, co je napsáno v prohlášení, problém nemám," řekl redakci Dolejš. Dolejšův asistent nestraník prý prohlášení iniciativy podepsal, sám Dolejš o tom ale zatím neuvažoval, i když svůj případný podpis nevylučuje.

Hamáček z ČSSD o výzvě jen zaslechl 

Poslanci ČSSD, bývalému předsedovi Mladých sociálních demokratů a šéfovi volební kampaně strany Janu Hamáčkovi nejprve název iniciativy nic neříkal. Když mu připomněla redakce o čem iniciativa je a kdo jí podepsal, řekl, že o ní jisté povědomí má a ví že existuje. „Nemůžu to ale nijak komentovat. Detaily neznám a jejich prohlášení jsem nečetl," řekl ParlamentnímListům.cz Hamáček.

Onderkovi se ProAlt líbí

"Iniciativu pro kritiku reforem a na podporu alternativ znám, zaznamenal jsem jejich vystoupení den před hlasováním o důvěře vládě. Vážím si této spontánní občanské  iniciativy, kterou navíc podporuje řada zajímavých a respektu hodných  osobností. Já i sociální demokracie můžeme jen přivítat vznik takového projektu, který bude doufám v budoucnosti schopen předkládat sociálně citlivější a solidárnější alternativy ke konzervativním návrhům vlády a pravicových ekonomů. Naše společnost podobnou diskusi potřebuje a lidé jako Václav Bělohradský či Jan Keller jsou zárukou její kvality," uvedl místopředseda ČSSD Roman Onderka. 

Dále se redakce dotazovala místopředsedů ČSSD Michala Haška a Zdeňka Škromacha. Ti však nezvedali telefon, ani nereagovali na SMS.

Iniciativa ProAlt demonstrovala proti Jochovi

Nečasův poradce: Nejsem fašista. A nejsem proti sexu

Nečasův "Antikocáb": Lidská práva znamenají omezení státní buzerace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…