Kolaboranti by měli odejít, tvrdí Rath. Míněn Urban a Hašek

19.08.2010 6:16

Ten, kdo kolaboruje s vládou nebo přikyvuje koalici, by měl odejít z ČSSD. Takový je názor středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého Paroubek doporučil jako svého nástupce v čele ČSSD. Rath to uvedl v rozhovoru pro LN.

Kolaboranti by měli odejít, tvrdí Rath. Míněn Urban a Hašek

Středočeský hejtman sice odmítá názor, že by po Paroubkově doporučení byla ČSSD rozhádaná, nicméně připouští, že některým lidem praskly nervy. 

"Myslím, že se nikdo s nikým nerozhádal, jen některým lidem praskly nervy. Třeba Milanu Urbanovi a částečně i Michalu Haškovi. Oba selhali a jejich výroky poškozují sociální demokracii. Podle mého soudu převzali plnou zodpovědnost za volební neúspěch," řekl Rath pro Lidové noviny.

Urbana vyzval k rezignaci...

Rath se vyjádřil i ke svému incidentu se spolustraníkem Milanem Urbanem. Ten Ratha přirovnal k rakouskému populistovi Jörgu Haiderovi a Rath ho za to vyzval k rezignaci. Zatím prý však ještě neměl možnost si to s ním vyříkat.

"Milan Urban je na dovolené, takže jsme neměli šanci se sejít. Ale doufám, že s tím přestane, nebo rezignuje. Nevystoupil ani v debatě o důvěře vládě. Místo toho, aby kritizoval kroky vládní koalice v oblasti průmyslu a obchodu, mlčí a útočí na kolegu. Myslím, že to je hrubá chyba, která nám může způsobit volební ztrátu, ne-li porážku."

... a Haška pro změnu obvinil z kolaborace

Rath se ovšem přiliš nemusí ani se svým dalším spolustraníkem Michalem Haškem. Ten zase prohlásil, že Rathův politický styl bere ČSSD voliče. Středočeský hejtman nicméně prý nehodlá své vystupování měnit. Byť je leckým označováno jako agresivní.

"Opozice musí vystupovat ostře proti vládě. Zvlášť pokud chce, aby voliči pochopili, o co jí jde. Mě překvapuje, že se dal Michal Hašek do křídla lidí, kteří se chtějí kamarádit s vládními stranami. Takhle se opoziční politika nedá dělat. A pokud ano, není to opoziční politika, ale kolaborace s vládou."

Ze svého názoru, že je třeba být občas razantní a použít i ostřejší slovo, prostě hejtman Rath neustoupí.

"Opozice má kritizovat vládu. A musí to dělat jasně, srozumitelně a pokud možno i vtipně a zajímavě. Aby to strhlo pozornost médií a veřejnosti, prostě musíte občas použít ostřejší přirovnání nebo vyjádření," prozradil svůj styl v LN.

Související:
Nekopat do Paroubka, to nesnáším, zlobí se Rath
Rath si nebude chodit pro rady k "monarchovi" Haškovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…