Bárta jako Napoleon s podvazky. Reflex opět šije do véček

19.08.2010 9:30

Pro veřejnost zatím ještě málo čitelný, pro své okolí cílevědomý stratég, ale také podlý byznysmen neštítící se ničeho, tak píše o ministru Bártovi týdeník Reflex.

Bárta jako Napoleon s podvazky. Reflex opět šije do véček

Neoficiální šéf Věcí veřejných Vít Bárta sní podle mnoha lidí ze svého okolí svůj sen o tom, že se zapíše nezapomenutelně do dějin. Funkcí ministra dopravy má k nadějné politické kariéře opravdu našlápnuto, ale jestli se alespoň trochu přiblíží velikánům Napoleonovi Bonapartemu a Karlovi IV., jejichž osudy ho celý život fascinují, naznačí už jeho úvodní čtyřleté působení ve vládě Petra Nečase.

Týdeník Reflex zůstal věren tradici posledních týdnů a svou titulní stranu věnoval Věcem veřejným, tentokrát jejich neoficiálnímu vůdci Bártovi, jehož „oblékl" do fraku napoleonské uniformy, zatímco od pasu dolů ho zobrazil v dámském spodním oblečení. Podobný kontrast pak nabízí i samotný článek, v němž je zobrazován tu jako člověk, který ve své práci myslí na lidi, tu zas jako podlý byznysmen, který udělá cokoliv, aby dosáhl svého.

Do politiky nešel kvůli penězům, dělá to pro tuhle zemi

Jeho dlouholetý spolupracovník, kterého Bárta kdysi nevybíravě hodil přes palubu a přímo ho ohrozil na životě, o něm tvrdí, že politiku dělá srdcem. „Vítek nešel do politiky kvůli penězům. Má jich dost. Dělá to pro lidi. Pro tuhle zemi. Prostě proto, že slovo národ pro něj hrozně moc znamená," hovoří chlapík, který nechtěl, aby Reflex jeho jméno zveřejnil.

Uznání má pro nynějšího ministra dopravy i bývalý elitní policista, který už pár let pracuje pro soukromou bezpečnostní agenturu. „Bárta všechny ty své romantické štěky o službě společnosti a lidem myslí vážně. Jakmile si něco umane a uvěří tomu, nikdo s ním nehne. Je ochoten obětovat čas i přátele, jen aby toho dosáhl. Pokud se vidí jako Karel IV., tak bych ho nepodceňoval," říká bývalý policista.

Potrpí si na byrokracii, bez papírů nedá ani ránu

„On miluje byrokracii. Všechno musí být na papíře a v tabulkách," vzpomíná zaměstnankyně ABL na svého bývalého šéfa. Tím se osvětluje první tisková konference Bárty ve funkci ministra, kdy jeho jedinou záchranou byly hustě popsané papíry. Protože je však nemohl pokaždé použít, stál proti novinářům místo sebevědomého a tvrdého politika vyděšený muž, neschopný kloudné odpovědi.

„Moc dobře ví, že není přitažlivý ani charismatický. O to víc je zabejčený. Dejte mu čas a za dva roky uvidíte, že si lidi získá. Nakonec mu uvěří, že to všechno dělá z lásky k téhle zemi. Protože to tak je," usmívá se bývalý přítel. Už jako malý prý toužil být výjimečný, má rád hrdiny a budovatele, připomíná závěrem týdeník Reflex.

Reflex, Bárta 

Že se média začala masivně zajímat o Víta Bártu po jeho jmenování do funkce ministra dopravy vyplývá z monitoringu médií agentury Newton Média. V červenci vyšlo o Bártovi přes dva tisíce článků, což je téměř třikát více, než o měsíc dříve.

Bárta, medializace

Čtěte také:

Bárta zastaví čtyři dopravní stavby a 12 v přípravě 

Bárta uspěl. Stavbaři nabídli slevu šest miliard 

Falešný Bárta na Facebooku: Narcis s napoleonským komplexem 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…