Volby přes internet nahrají populismu, varují politologové

19.08.2010 9:46

Vládní koalice by elektronické volby ráda spustila v roce 2014. Politologové varují před nárůstem populismu.

Volby přes internet nahrají populismu, varují politologové

Ve vládním programovém prohlášení se píše, že vláda zavede elektronické hlasování rpo všechny volby. Koaliční smlouva slibuje volby dokonce do roku 2014.

„V roce 2012 bychom chtěli na daném vzorku či území otestovat možnost elektronické volby, a pokud by se tento test osvědčil, tak by to mohlo naběhnout do roku 2014," řekl Právu Zdeněk Zajíček z ODS.

Technicky se to do roku 2014 nestihne, tvrdí Paggio

K termínu je naopak skeptický Viktor Paggio, jenž se stará o záležitosti hlasování Věcí veřejných. „V menším měřítku internetové hlasování už provozujeme, máme přímé volby kandidátek a předsedy. Pokud bychom ale organizovali volby ve velkém, tak to musí být dokonale technicky zajištěno a otestováno. A to je záležitost několika let," uvedl Paggio.

Kritiky elektronických voleb jsou však politologové. Může to sice podle nich zvednout účast, zároveň tu hrozí nebezpečí, že při „klikání z obýváku" se vytratí pocit společenské zodpovědnosti může to nahrávat populismu.

Jít k urně je společenská odpovědnost

„Kvalitní demokracie znamená, že se občané zajímají o veřejné dění. K tomu patří i ochota něco udělat, a to minimální alespoň je, že si zjistí, odkdy dokdy má jejich volební místnost otevřeno," řekl právu ředitel Ústavu politologie Filozofické fakulty UK Milan Znoj.

Souhlasí s ním i politolog Jiří Pehe. „K urně se vypraví lidé, kteří si názor po vnitřních sporech zformulují. U počítače je naopak snadné hlasovat i pro lidi s mělkým názorem. To tak vytváří prostor pro větší míru populismu," uvedl.

Více:

Volby většinu lidí zklamaly. Přesto ale méně než v roce 2006

Volby po internetu. Šance jen pro pravici? Souhlasí i ČSSD

Véčkaři hlasovali v anketách. Odmítli adopci dětí homosexuály

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …