Paroubek varuje: Pravice hnědne. Dnes bezdomovci, zítra Romové?

19.08.2010 15:18

Pravicový populismus pražského radního Jiřího Janečka kritizuje na svém blogu bývalý předseda ČSSD Paroubek. Vadí mu záměr postavit na okraji města ghetto pro bezdomovce.

Paroubek varuje: Pravice hnědne. Dnes bezdomovci, zítra Romové?

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit problému s bezdomovci v Praze, vymyslel pražský radní za ODS Jiří Janeček, který by pro ně vystavěl tábor mimo centrum města.

„Když si člověk pročte dějiny druhé republiky, otřese se obavami, neboť argumentaci, kterou používá pan Janeček, používali tehdejší pravicoví politici proti Romům či potulkářům, kterým vyčleňovali pracovní tábory a ghetta. A za potlesku většiny tehdejší společnosti," glosuje na svém blogu Janečkův nápad bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Vadí mu především, že Janeček neřeší ani příčiny, ani následky. „Myslím, že je to další z projevů výsledku těchto voleb, kdy z lidí jakkoliv závislých na státu, učinila česká pravice vyžírky a zneužívače. Dnes jsou to bezdomovci, zítra to budou Romové, pak třeba nezaměstnaní a po nich kdo? V minulosti pak následovali všichni ti, kdo se jich zastávali," vyzývá Paroubek všechny demokraty, aby podobná populistická řešení odmítli.

Líbivé řešení v podobě tvrdého postupu a odstranění problému z očí

Zároveň připomíná, že radní Janeček měl na řešení problému sociálně vyloučených občanů čtyři roky a nyní s ním přichází těsně před komunálními volbami. „Oproti problému zdi v Matiční ulici je toto mnohem zásadnější projev plíživé legitimizace extremizace pravice, neboť využívá líbivého, jednoduchého řešení v podobě tvrdého postupu a odstranění problému z očí: tehdy se postavila zeď, teď už se budou stavět hned zdi čtyři," srovnává Paroubek s jedenáct let starou kauzou.

Bývalý předseda ČSSD tak zaujal podobné stanovisko jako o den dříve kandidát sociální demokracie na pražského primátora Jiří Dienstbier mladší, podle něhož jde o „koncentrační tábor" a populistické předvolební řešení. „Patrně jediným způsobem, jak by Praha k tomu mohla bezdomovce donutit, je násilná metoda. Nelze bezdomovce nutit k tomu, aby se shromažďovali na jednom místě," prohlásil Dienstbier.

Bývalý předseda i kandidát na pražského primátora jsou zajedno

„Napřed je prevence, pomoc a teprve pak přichází na řadu represe," uvedl Dienstbier s tím, že radními schválený návrh vychází ze zprávy zpracované bezpečnostní agenturou ABL, kterou vlastnil vlivný muž Věcí veřejných Vít Bárta. V plánovaných speciálních útvarech městské policie pak vidí návaznost na předvolební hlídky VV.

Čtěte také:

Nechceme Jocha a ani násilné řešení bezdomovectví, hřímala ČSSD 

Bezdomovce by mohla hlídat ABL. Janeček to nevyloučil 

Bezdomovci tábor mít v Praze budou. Jen se neví kde 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…