Bobošíkové pomáhá se zemědělstvím Čuba ze Slušovic

23.08.2010 11:37

Jana Bobošíková vsadila v zemědělství na staronového koně. V této oblasti jí má totiž radit František Čuba, který se proslavil hlavně před rokem 1989, kdy vedl JZD Slušovice.

Bobošíkové pomáhá se zemědělstvím Čuba ze Slušovic

Strana Suverenita - Blok Jany Bobošíkové tvrdí, že polistopadová vláda chybila, když nevyužívala Čubových znalostí a zkušeností. "Suverenita je velmi ráda, že se na jejím programu podílí takový odborník a i do budoucna bude s nadšením využívat jeho odborných rad a konzultací," prohlásila k tomu Bobošíková.

Bobošíková s Čubou podle agentury Mediafax jednala v neděli. Oba se shodli, že podpora českého zemědělství, kvalitních českých potravin a především potravinová bezpečnost je základem suverénního státu, na což se podle nich v programovém prohlášení současné vlády zcela zapomnělo.

Čuba prosazuje někdejší projekt říčního průplavu

„Základem státní suverenity by měla potravinová soběstačnost, na což vláda zapomíná," upozornila v pondělí Suverenita v tiskové zprávě. Zmínila i to, že likvidace českého zemědělství vede k nezaměstnanosti a rostoucí závislosti České republiky na dovozu, který v budoucnosti může rozvrátit celé národní hospodářství.

Čuba v této souvislosti údajně připomněl již zapomenutý projekt JZD Slušovice průplavu Dunaj - Odra - Labe, který by významně přispěl k rozvoji ekonomiky celé republiky a učinil by z ní vodní křižovatku Evropy.

Tento plán má dokonce podle Suverenity celoevropský význam a proto by na něj mohly být čerpány prostředky z EU až do výše 85 procent.

Spolupracuje i se Zemanovci

František Čuba se zěmědělstvím pomáhá i Zemanově straně SPO.  V SPO - Zemanovci se dokonce spekulovalo o tom, že by Čuba mohl vést kandidátku strany ve Zlínském kraji. Sám Čuba ale k tomu kdysu uvedl, že o vstup do vysoké politiky nestojí a raději ji bude ovlivňovat ze zákulisí.

Čuba má už přitom nemalou politickou minulost - začínal v KSČ, poté přešel do ČSSD.

Před rokem 1989 vedl družstevní agrokombinát Slušovice, ze kterého již v osmdesátých letech vybudoval podnik s miliardovým obratem. V jeho čele stál od roku 1963. Po revoluci se družstvo rozpadlo a jeho majetek byl rozprodán do mnoha společností. Právě kvůli tomu se představitelé družstva  ocitli v devadesátých letech před soudem. Ten ale Čubu a jeho společníky nakonec osvobodil.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…