Hnutí Vyměňte politiky v pozoru. Opět zamíchá volbami

23.08.2010 16:52

V květnových parlamentních volbách slavilo velký úspěch tzv. kroužkování. Iniciativa Vyměňte politiky jej bude propagovat i pro volby komunální.

Hnutí Vyměňte politiky v pozoru. Opět zamíchá volbami

Členové občanské iniciativy Vyměňte politiky zkusí významně ovlivnit výsledek komunálních voleb. Stranické centrály by prý měly zpozornět, kroužkovací "revoluce" totiž byla při volbách do Sněmovny velmi úspěšná.

"Chceme dodat lidem odvahu, aby na podzim neváhali vyměnit komunální politiky, za nimiž jsou skandály," sdělil serveru iDNES.cz člen hnutí David Seibert.

Měnit chtějí Langerová, Bárta i Geislerová

Právě ten stál v březnu společně se svými přáteli u zrodu iniciativy, jež přispěla k tomu, že se díky velkému využití preferenčních hlasů v podobě kroužkování obměnilo 115 poslanců. Výzvu Vyměňte politiky před volbami podpořily i některé celebrity, například zpěváci Aneta Langerová, Dan Bárta či herečka Aňa Geislerová.

Zřejmě i díky této iniciativě pak ve volbách velké strany ODS a ČSSD utrpěly velké ztráty a z vrcholných pater politiky vypadly její letité tváře, jako například místopředseda ODS Ivan Langer.

Zářijová výzva

"S výzvou k voličům se obrátíme někdy začátkem září, nejpozději měsíc před komunálními volbami, aby to mělo smysl. K naší iniciativě se už teď na Facebooku hlásí devadesát tisíc lidí, před volbami to bylo nějakých sedmašedesát tisíc," popsal serveru Seibert.

Konkrétní podobu akcí iniciativy pro nadcházející volby ovlivní i to, kolik sežene peněz a známých tváří, jež ji podpoří. 

Politické memento

Podle Seiberta velké strany dosud přesně nepochopily, co se ve sněmovních volbách stalo. "Výrazně vzrostla podpora neparlamentních stran, což by pro ně mělo být varování," dodal Siebert.

Na komunálních volbách je specifické, že v nich lidé mohou volit z více kandidátek současně. Tím zároveň mohou jednotlivých stranám překazit jejich plány. Volby se budou konat 15. a 16. října.

Více čtěte:

Vyměňte politiky, přemlouvá Geislerová, Kubišová i Langerová

Foto: mzv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…