Zdravotnické odbory dají najevo nesouhlas se snižováním platů

24.08.2010 8:41

Zdravotnické odbory by se měly během úterý vyjádřit k záměru vlády snížit o desetinu platové tarify a také příplatky za služby zaměstnancům nemocnic a zdravotnických zařízení.

Zdravotnické odbory dají najevo nesouhlas se snižováním platů

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče nesouhlasí se snižováním platů ve zdravotnictví a sociálních službách. Chystané změny by se totiž dotkly velké části lékařů, sester a ošetřovatelek. Podle odborářů by kvalifikovaní zdravotníci odcházeli z oboru a zhoršilo by to péči o pacienty.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale už dřív řekl, že peníze v resortu chybí a tak ušetřit jinde než na platech bude složité:

„Jestli se výběr pojistného nezlepší, jestli se nezlepší zaměstnanost v naší zemi, tak opravdu těch 10 miliard bude chybět. Jsou to čtyři procenta z rozpočtu na druhé straně a čtyři procenta lze nějakým způsobem někde najít, ale je to velmi těžké," uvedl Heger pro Český rozhlas.

Jak kde budou chybět peníze

Ministr navíc v pondělí v Hyde parku České televize uvedl, že výše odměn lékařů bude záviset především na managerských schopnostech ředitelů nemocnic. „Ta věc je daleko víc závislá na hospodaření nemocnic než na tarifní stupnici," uvedl Heger v televize.

Mezi českými nemocnicemi jsou podle slov ministra rozdíly v kvalitě hospodaření až padesát procent. „Je možné, že některé slabší nemocnice budou mít hospodářské problémy a je možné, že tam lékaři budou odcházet jinam," odhaduje Heger.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…