Nelítostná řež v ČSSD. Vedení štěpí bývalý předseda Paroubek

25.08.2010 9:53

Sociální demokracií zmítají spory. Nevedou se však o věcná témata, ale ve válce slov se bojuje o předsednický post, poukazuje v poznámce LN komentátor Zvěřina.

Nelítostná řež v ČSSD. Vedení štěpí bývalý předseda Paroubek

Špičky ČSSD se už poněkolikáté od neúspěšných voleb nechaly strhnout k hádkám, jejichž předmětem není žádné věcné téma, ale personální řevnivost. Kritika Davida Ratha a jeho způsobů, do níž se pustil hejtman Michal Hašek nebo Milan Urban, vyvolala protiakci v podobě Rathovy rady, aby všichni do voleb drželi ústa.

„Což o to, návrh středočeského hejtmana má svou logiku, musel by ale držet ústa i jeho mentor a bývalý patron Jiří Paroubek," poznamenává v Lidových novinách Martin Zvěřina a připomíná, že se bývalý předseda ČSSD pouští do historických exkurzů a ve svých textech naznačuje, že Rathovi kritici nesou značný díl viny na stranické mizérii před Paroubkovým nástupem do čela strany.

Sobotkova taktika neušpinit se může přinést prospěch Haškovi

Přitom přestřelku mezi oběma tábory podnítil právě Paroubek, když uvedl Ratha jako možného přespříštího předsedu. „To v části vedení vzbudilo odpor, protože se jim potvrzovalo, že existuje jakýsi plán návratu JP na výsluní právě s pomocí pana Ratha," upozorňuje Zvěřina s tím, že vlnu kritiky na Rathovu hlavu provázelo cudné mlčení úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky.

Mlčení momentálního šéfa ČSSD může na první pohled vypadat mazaně, protože se nešpiní vnitrostranickými hádkami, ale na druhé straně musí počítat s tím, že je dáván do spolku s Rathem i s expředsedou Paroubkem. „To může pomoci jedině a pouze Michalu Haškovi, zvlášť nebude-li výsledek komunálních voleb nijak slavný," přesvědčuje komentátor.

Peskování se dalo snášet, dokud ČSSD vyhrávala

Pro delegáty jarního sjezdu ČSSD proto může být poměrně srozumitelnou výzvou zbavit se narcistických křiklounů, kteří v nejnákladnější kampani v dějinách České republiky utrpěli vítězství, po kterém s nimi nikdo nechtěl do koalice. „Paroubek s Rathem mohli doufat, že ve členské základně všichni touží po tom, aby byli ponižováni, peskováni a zesměšňováni, ale jen dokud ČSSD vyhrávala," uzavírá Zvěřina.

Čtěte také:

Rath předsedou strany? Ani náhodou, reaguje Hašek 

Od Haška nebylo fér štípat stranu před volbami, míní Rath 

Kraken Rath se vypustil sám, soptí Hašek 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…