Typicky ustrašený Nečas. Vládne Kalousek, směje se ČSSD

25.08.2010 16:24

Stokorunové snížení slevy na dani může ukázat, kdo je skutečným premiérem. Pokud návrh projde, bude jako šéf vlády vnímán Kalousek, míní stínový ministr financí za ČSSD Mládek.

Typicky ustrašený Nečas. Vládne Kalousek, směje se ČSSD

Zřejmě už brzy se dozvíme, kdo opravdu velí české vládě. Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka bude lakmusovým papírkem spor o snížení slevy na dani pro každého zaměstnance o 100 korun měsíčně. S tímto nápadem přišel před časem ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Předseda vlády na Kalouskovu vějičku skočil. Ponechme stranou, že tento nápad měl ministr financí v šuplíku i bez povodní. Když povodně přišly, pokusil se ministr financí využít vlny solidarity k prosazení opatření, které je variací na téma ´daň z hlavy´," uvádí Mládek. Podle něj je taková daň, kdy každý platí fixní částku „z hlavy", snem, a to nejen české pravice. Platí totiž u ní, že čím jsou příjmy vyšší, tím nižší procento z příjmů na dani se platí.

Nečas měl bouchnout do stolu a Kalouskův nápad odmítnout

Předseda vlády Petr Nečas teprve se zpožděním zjistil, co vlastně odsouhlasil, a došlo mu, že by měla slušná pravicová vláda zvednout spíše procento sazby daně z příjmu fyzických osob. Tak by totiž každý přispěl na povodně proporcionálně svému příjmu. Mládek oceňuje, že se Nečas postavil, i když pozdě, proti Kalouskovu návrhu, který hrozí poškozením sociální soudržnosti české společnosti.

„Je ale škoda, že namísto rozhodného bouchnutí do stolu to Petr Nečas udělal se svou typickou ustrašeností. Měl by jasně a otevřeně přiznat, že návrh ministra Kalouska vůbec není solidární, že poškozuje českou společnost a její sociální soudržnost. Měl by podobné ekonomické nesmysly svého koaličního partnera jednoznačně odmítnout," nabádá Mládek Nečase k tomu, aby ukázal, kdo je šéfem české vlády.

Kompromis by nízkopříjmové skupiny poškodil mnohem víc

Pokud návrh na snížení slevy na dani pro fyzické osoby z dílny ministra Kalouska projde, bude to podle Mládka pro veřejnost jasný signál o tom, že vedoucím vlády je právě Kalousek. Jejich vzájemné přetahování může skončit kompromisem, který by však byl nejhorším řešením. A to je zvýšení nepřímých daní.

„To již raději návrh ministra Kalouska než zvýšit nižší sazbu DPH o 2 až 3 procentní body. To by totiž poškodilo nejen pracující, ale i důchodce, děti, invalidy a nezaměstnané," upozorňuje Mládek. Vyjmenovaným skupinám obyvatel totiž dominují ve spotřebním koši položky se sníženou sazbou 10%, což jsou především potraviny a léky. „Vůbec nejméně pak budou platit při tomto řešení podnikatelé," připomíná Mládek, že ti díky vkládání nemalé části vlastní spotřeby do obratu své firmy neplatí za řadu položek DPH vůbec.

Čtěte také:

Nečas vs. Kalousek. Oťukávání i boj o moc, míní politologové 

Nečas váhá se „stovkou", pro Kalouska nepřijatelné

Kalousek provozoval rozhazovačnou politiku, napsal Nečas

Foto: Hans Štembera


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…