Josef Alois Náhlovský svérázně o Rathovi a Kalouskovi

26.08.2010 13:29

Příliš mnoho legrace v české politice není. V prvorepublikovém parlamentu se poslanci častovali vtipy, dnes se spíše uráží. Přesto se ve vrcholové politice najdou lidé, kteří dokážou být vtipní. ParlamentníListy.cz oslovily několik umělců, kteří se humorem živí a z jejich odpovědí vyplynulo, že za nejvtipnějšího považují ministra financí Miroslava Kalouska. A sekunduje mu prý prezident republiky Václav Klaus. Na druhé straně výsledků miniankety se umístil středočeský hejtman David Rath.

Josef Alois Náhlovský svérázně o Rathovi a Kalouskovi

Známý bavič Petr Novotný preferuje Kalouskův suchý humor. „Dokáže na situaci vždy vtipně zareagovat, navíc s kamennou tváří, což je u politika velice důležitá vlastnost. Jinak nejsem jeho obdivovatelem, ale smysl pro humor se mu nedá upřít," tvrdí žoviální bavič, podle kterého je velice vtipný i prezident Václav Klaus. „Měl jsem možnost se s ním několikrát setkat v soukromí, třeba na tenise a musím říct, že on dokáže bavit celou společnost. Má také suchý humor, někdy až černý, ale perfektní. Občas zavtipkuje i jako nejvyšší představitel země, ale je pravda, že jeho vtipy nemusí každý pochopit."

Rath nemá smysl pro humor

Za největšího vtipálka v dějinách novodobé české politiky však Novotný považuje F. R. Čecha. „To byl ale profesionál, který se legraci celý život věnoval. Na druhou stranu mi přijde trapný David Rath. Vzhledem tomu, že se humorem a bavení lidí živím a mám v tom nějakou zkušenost, tak si troufám tvrdit, že ten člověk absolutně postrádá smysl pro humor. Vulgarita a urážení podle mě totiž nejsou sranda," soudí Novotný.

Show pro prezidenta?

S Novotným se naprosto shoduje i Josef Alois Náhlovský. „Klaus a Kalousek nemají konkurenci. Je to humor pro náročnější. Je tam obrovská ironie, schopnost rychle reagovat na situaci. Myslím, že oba by se klidně uživili jako humoristi v nějaké sofistikovanější show. Vůbec nemusím Davida Ratha, ten mi tedy vtipný nepřijde ani trochu. Vím, že se jeho výroky část lidí baví, ale to je asi stejná zábava, jako když v Římě na první křesťany pouštěli lvy," míní krušnohorský bard.

Genzera baví Bárta

Roman Ondráček, někdejší moderátor rádia Evropa 2, favorita nemá. „Vtipný býval Kalousek, ale už mě dlouho nepobavil. Já tam fakt žádného vtipálka nevidím, ale možná to je tím, že nevysedávám celé dny na galerii v Poslanecké sněmovně."

Richard Genzer si sám dokáže udělat legraci snad ze všeho, ale jmenovat vtipného politika mu dělá problémy. „No já to moc nesleduji a nechci nikoho urazit. Docela mi přijde vtipný Bárta, ale nebudu to rozebírat. Přeberte si to, jak chcete. Vynikající byl v minulosti František Ringo Čech, jeho odchod z politiky jsem oplakal," tvrdí Genzer.

Na humor se chodí do kabaretu

Podle herečky Nadi Konvalinkové není potřeba, aby byli politici vtipní. „Na humor se chodí do divadla nebo do kabaretu. Politici mají být hlavně výkonní. Někteří rádoby vtipní politici mě znechutí už jakmile je vidím," zlobí se Konvalinková. Moderátorka a herečka Jitka Asterová také může žít bez humoru na domácí politické scéně. „Mně přijde nejvtipnější Václav Klaus, bohužel proti své vůli. Všechno ví, všechno zná," soudí moderátorka Sexy života.     

Čtěte také:
Akt a pietní akt? Rozdíl zná bonmotista Kalousek
Zlobivý socialista Ringo Čech: Můj Führer žije na Vysočině

Repro: TV NOVA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…