Drobil: Další bloky JE nám zajistí energetickou nezávislost

28.08.2010 17:44

Ani momentální přebytek energie a její vývoz není podle ministra životního prostředí Drobila důvodem, aby se nerozšiřovaly jaderné elektrárny, uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Drobil: Další bloky JE nám zajistí energetickou nezávislost

Dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín je podle ministra životního prostředí Pavla Drobila potřebná i přesto, že energii nyní vyvážíme. „Další bloky jaderných elektráren nám umožní v budoucnu - když skončí životnost elektráren na fosilní paliva - nahradit je, aniž bychom ohrozili naši energetickou soběstačnost a nezávislost," říká Drobil v rozhovoru pro deník Právo.

Ministr životního prostředí dlouhodobě kritizuje fotovoltaické elektrárny pro naprosto nesmyslně nastavenou šílenou výkupní cenu jimi vyrobené elektřiny. „A také proto, že nevíme, co s nimi budeme dělat, až jim skončí životnost. Další významným problém jsou nárazy do elektrické sítě, které jsou obrovské," uvádí Drobil.

Za chvíli by chtěli zemědělci padesát korun za sucho a neúrodu

Šéfovi resortu životního prostředí se nezamlouvá zavedení povodňové stokorunové daně. „Příště třeba budou chtít zemědělci padesát korun za sucho a neúrodu. Potom jakákoliv další pohroma by mohla vyvolat podobný typ očekávání. Není to standardní způsob financování takovýchto škod," domnívá se Drobil s tím, že lepší by bylo vytvořit nějaký rozpočtový fond, ze kterého by se škody hradily.

O stomiliardovém ekotendru na odstraňování starých ekologických škod si myslí, že by se měl nechat doběhnout proces zakázky. Po otevření obálek a zhodnocení nabídek by pak vláda měla rozhodnout. „Kritéria by měla být jasná: samozřejmě co nejlepší cena pro stát, ekologický efekt, způsob, jakým zakázka bude provedena, transparentnost," vypočítává ministr a dodává, že se také může stát, že vláda nevybere žádného z účastníků tendru.

Na Šumavě je třeba zabránit, aby kůrovci nepadly za oběť další hektary lesa

Pro zlepšení ostravského ovzduší budou vyčleněny čtyři miliardy korun z programu Životní prostředí. „Lidé si mohou si nakoupit odprašovací stroje, nové kotle. Je tady možnost filtrů, ale i třeba věcí, které souvisí s centrálním vytápěním. Samozřejmě jde i o investice do výsadby stromů, zeleně, jež zachytává prach, který je obrovským problémem. S tím chceme pomoci i v rámci novely zákona ovzduší," líčí Drobil, co se momentálně chystá na pomoc Ostravsku.

Za odbornou věc pokládá ministr boj s kůrovcem na Šumavě. „Mrtvý les je důsledkem chybného rozhodnutí tehdejšího ministra životního prostředí po kalamitě Kyrill, která samozřejmě neskutečným způsobem znásobila problém s kůrovcem. Jestli kácet, nebo nekácet! Spíš jde o to, jak zabránit, aby kůrovci nepadly za oběť další hektary lesa. To je ten základní problém," upozorňuje Drobil.

Čtěte také:

Ministr Drobil odvolal ředitelku inspekce životního prostředí Tylovou 

Fajmon (ODS): Půjde ministr Drobil na eurokobereček? 

Omezím dotace do fotovoltaiky, říká Drobil 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…