Silné Drábkovy nervy. Nečasův útok spolkl a vyřeší ho "doma"

30.08.2010 9:53

Premiér Petr Nečas chce vůči zaměstnancům mnohem více přitvrdit, než si představuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Jak v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, chce se vrátit k „drsnější“ variantě, kterou sám vypracoval za Topolánkovy vlády.

Silné Drábkovy nervy. Nečasův útok spolkl a vyřeší ho "doma"

Zákoník práce, který připravil ministr Drábek, přijal premiér Nečas s velkými rozpaky. O zákoníku zamýšlí sice jednat, ale to, co bylo předloženo ministrem, nepovažuje v žádném případě za definitivní. O Drábkově zákoníku se ani nevyjádřil příliš lichotivě. Zapotřebí jsou podle něj hlubší změny. „Vzhledem k tomu, že komplexní novela je již zpracovávána do posledního paragrafu a stačí ji vzít tak, jak je, a dát jí do meziresortního připomínkového řízení, tak to, co je obsahem Drábkovy novely, mně připadá velmi málo ambiciózní."

Nedostačující na Drábkově návrhu mu připadá zejména způsob, jakým ministr návrh připravil. „On vybírá pouze některé věci, které směřují k úpravě tarifů ve veřejném sektoru, plus rozšiřuje záležitosti typu práce na dohodu," řekl Nečas Hospodářským novinám. V návrhu prý chybí prvky, které by více směřovaly k flexibilitě pracovního trhu, včetně částečných úprav úvazků. Podle jeho slov by měl Drábek proto spíše převzít návrh, který byl zpracován na jaře 2009.

Drábek chce s reakcí nejdříve seznámit předsednictvo TOP 09

„Vyjádřím se k tomu všemu zítra, chci se svým hodnocením koaliční spolupráce seznámit nejprve zítra dopoledne předsednictvo TOP 09," zareagoval pro Parlamentní Listy.cz Jaromír Drábek. Podle Nečase jsou aktuální novelou zákoníku práce zklamaní i zaměstnavatelé. Je prý třeba klást důraz zejména na to, co povede k větší flexibilitě pracovního trhu a pomůže tak vytvořit nové pracovní příležitosti. Nečas tak věří, že pokud se firmám uvolní ruce, nebude to znamenat větší propouštění, naopak vzniknou nová místa.

Svými výroky však prý rozhodně nechce ministry za TOP 09 zdiskreditovat. „Já si pana Drábka vážím, spolupráce s ním běží dobře a věřím, že se i dohodneme. Jde o to, zda jít do jedné poněkud vykastrované novely zákoníku práce, nebo zda se pokusit udělat rozsáhlejší návrh i za cenu, že nezačne platit prvního ledna, ale třeba až prvního února," doplnil v rozhovoru pro Hosporářské noviny.

Nečasovi záleží více na efektivitě než začátku platnosti

Dále také zdůraznil, že pro něj je prioritní, aby byl v důsledku návrh  co nejvíce efektivní, i když hrozí, že se jeho platnost posune. „Návrh zákona, který bude do vlády předložen až v září, s velkou mírou pravděpodobnosti prvního ledna platit nezačne. Je to stejná realita, jako že v zimě bude sněžit," dodal Nečas.

Výroky v HN nebyly první, které premiér směřoval proti TOP 09. Už o víkendu mluvil v souvislosti s úspornými kroky o nulovém intelektuálním výkonu a kreativitě. „Snažím se být loajální a k takovým výrokům se nevyjadřovat. Zatím se mi to stále ještě víceméně daří," řekl pro ParlamentnímListy.cz o víkendu ministr práce a sociálních věcí. „Je to pozoruhodně motivující způsob zacházení s vlastním týmem," vyjádřil se prostřednictvím SMS na Nečasovu adresu Drábkův stranický šéf Karel Scharzenberg..

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…