Kníže Francouzům: Hadr onuci haní, oba roztrhaní

30.08.2010 23:04

AKTUALIZOVÁNO Kníže, který se opřel do Francouzů, zřejmě netušil, že svými slovy může vyvolat téměř mezinárodní konflikt. Sám Schwarzenberg je ale nad věcí.

Kníže Francouzům: Hadr onuci haní, oba roztrhaní

Svérázný způsob rétoriky českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny označil francouzského prezidenta Sarkozyho za rasistu, vyvolal mnoho reakcí na komentátorském i politickém poli.

Češi školí. Ač jsou zaostalí

V pondělí se proti jeho slovům ohradila i sama Francie. "Nebudou nám dávat lekce země, které jsou v dodržování lidských práv v mnoha ohledech za námi," rozčílil se podle České televize ČT její velvyslanec pro dodržování lidských práv Francois Zimeray.

Hadr a onuce

Knížete ale francouzská reakce nechává zcela v klidu a komentoval ji se sobě vlastním nadhledem. "Hadr onuci haní, oba roztrhaní," vyjádřil se pro Parlamentnílisty.cz původce konfliktu.

Naznačil tak, že Francie nemá Česku co vyčítat, neboť v otázce dodržování lidských práv je na tom přinejmenším stejně jako ČR.

Schwarzenberga ale již brzy čeká návštěva rozčeřených francouzských diplomatických vod osobně  - již příští týden tam má totiž v rámci své první oficiální návštěvy této země zavítat. 

Kníže a Sarkozy face to face

Do Paříže kníže dorazí 6. září. Právě na tento den si přitom Francouzi pozvali ministry vnitra velkých evropských zemí k jednání o imigraci a Romech.

Na tuto schůzku však Česko stejně jako třeba Rumunsko pozváno nebylo. A právě i za tento krok si Francie od Schwarzenberga vysloužila kritiku.

Opakování matka sporu

Sobotní kritika Francie ale nebyla prvním případem, kdy se kníže do Francouzů opřel. Již před dvěma lety ve francouzském deníku Le Monde zavtipkoval, že prezidenta Nicolase Sarkozyho vyzve na souboj ve starosvětském stylu v Bouloňském lesíku.

Evropa se tehdy sice dobře pobavila, tichý souboj Schwarzenberg vs. Sarkozy však trvá dodnes. Na to, zda  jej schůzka obou státníků ještě více rozdmýchá, nebo spíše uklidní, si ale budeme muset počkat minimálně do avizovaného 6. září.

Zpráva bude rozšířena.

Více čtěte:

Kníže připomíná vilný vtip o novináři

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…