Besser: Česká filharmonie bude mít nového šéfa do dvou měsíců

30.08.2010 16:58

Ministr kultury Jiří Besser už v úterý vypíše nová výběrová řízení na post ředitele Národní galerie, České filharmonie a Národního technického muzea. Besser to řekl v pořadu Českého rozhlasu Studio Česko.

Besser: Česká filharmonie bude mít nového šéfa do dvou měsíců

Jméno nového ředitele Národní galerie bude podle ministra Jiřího Bessera známo do konce března příštího roku. Česká filharmonie se svého nového šéfa dočká dokonce už za dva měsíce. 

„Dnes poslední den zasedá přípravná komise, zítra budou vypsána výběrová řízení na tři místa v příspěvkových organizacích spravovaných ministerstvem kultury," uvedl Besser v této souvislosti.

Nástupce Milana Knížáka pak bude jmenován k 1. červnu. "Myslím, že tři měsíce jsou dostatečně dlouhá doba na to, aby nový ředitel byl schopen se vyznat v řízení galerie a galerii převzal," poznamenal.

Nový šéf České filharmonie pak podle Bessera bude znám do dvou měsíců. „Brzy bude jmenována výběrová komise, která ředitele bude vybírat," upřesnil.

Podle jeho soudu udělal ale jeho předchůdce Václav Riedlbauch chybu, když jmenoval bez výběrového řízení Václava Kasíka a odvolal tak náhle Vladimíra Darjanina. „To mi přišlo unáhlené," podotkl.  

Hráči prý na živnostenský list nepracují

Přidal se tak na stranu samotných hráčů filharmonie, kteří od 7. května protestovali proti odvolání Darjanina a způsobu jmenování Kasíka. Podle nich je totiž bývalý ředitel Českého rozhlasu Kasík nekompetentní osobou a filharmonii vůbec nerozumí.

„Česká filharmonie by se měla stát evropskou filharmonií, má na co navazovat a budeme hledat takového ředitele, který postaví pořádný orchestr a nasměruje ho tak, aby byl nejlepší v Evropě," řekl Besser dále v pořadu Studio Česko. Zároveň vyvrátil spekulace médií, že by snad hráči z filharmonie hráli na živnostenský list. Naznačil, že ta informace se nezakládá na pravdě.

Ministr prý ale věří, že se do výběrových řízení přihlásí více lidí, než kdysi, neboť cítí stabilitu ekonomiky v Česku.

„Mám ve svém týmu lidi, kteří rozumějí živému umění, filharmonii a podobným institucím lépe než já, a v tom týmu už některé návrhy padají, jména tedy máme. A věřím, že lidé, na něž si myslíme, se do výběrových řízení přihlásí," dodal k tomu Besser.

Komise prozkoumá nejen galerii, ale i muzea

Ministr kultury také nedávno ustavil patnáctičlennou Komisi pro otázky muzeí a galerií, která má kromě jiného připravit návrh dalšího směřování Národní galerie po odchodu dosavadního ředitele Milana Knížáka.Tato komise má zároveň zmapovat koncepci galerie Milana Knížáka z roku 2001 a 2008," upřesnil k tomu ministr. Zdůraznil však, že komise bude zkoumat nejen galerii, ale i muzea.

Zároveň je odhodlán k tomu, že pořádně prozkoumá princip udělování evropských grantů. „Dostal jsme signál z ministerstva pro místí rozvoj, že se tam musí udělat kontrola, jinak Česká republika přijde o peníze z EU. Příští rok v této oblasti očekávám větší iniciativu od svých náměstků a to například u změny výpisů grantových titulů, aby pak granty nebyly vypisovány pro granty," řekl.

Besser nakonec dodal, že našel v různých kapitolách „volné" finanční prostředky, které nyní použije pro takzvanou živou kulturu. Prozatím jde o 44 milionů korun, ovšem z toho dva miliony hodlá využít na rychlou pomoc pro obnovu povodňových škod Národního památkového ústavu. Že najde i další peníze pro záchranu památkového ústavu, o tom prý nepochybuje.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…