Tunel ve výši stovek milionů? Velké plány náměstka obrany

01.09.2010 6:50

Nyní již exnáměstek resortu obrany plánoval několik měsíců uzavření pochybné zakázky. Jeho počínání ale zavčasu odhalil deník MF Dnes.

Tunel ve výši stovek milionů? Velké plány náměstka obrany

Reportéři deníku Mladá fronta Dnes odhalili zřejmě další korupční kauzu. Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL) podle nich domlouval provizi za stamilionovou zakázku. Na jednání prý mluvil také o tom, jak obejít veřjnou soutěž.

Milionové minomety

Deník Kopřivovy schůzky sledoval několik měsíců. Na základě dlouhého pátrání má prý důkazy, že náměstek domlouval s lobiistou Josefem Jindrou nákup minometů za stovky milionů korun.

Obří armádní zakázku měla podle Kopřivových a Jindrových plánů získat finská společnost Patria. Aby se vyhnula výběrovému řízení, plánoval podle deníku náměstek Kopřiva vytvořit společný projekt se Slováky. Díky směrnicím EU totiž není v případě spolupráce dvou států nutné vypisovat výběrové řízení.

Dědic pandurů

Deník začal přípravu pochybného obchodu sledovat již v únoru, kdy médii hřměla kauza podivného nákupu obrněných transportérů Pandur, na nějž upozornil týž list. 

Okamžitý vyhazov

Ten poté, co sledování ukončil, oslovil s odhalením všechny účastníky připravovaného obchodu i ministra obrany Alexandra Vondru. Ten Kopřivu odvolal z funkce a na středu svolal mimořádnou tiskovou konferenci.

Oběma podezřelým mužům, Kopřivovi i Jindrovi, hrozí trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, pletich při výběrovém řízení, popřípadě podvodu.

Více čtěte:

Vondra: Obrana byla dojnou krávou pro zájmové skupiny

Foto: cnb.cz

reklama

autor: jas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…