Huml tleská. Protestní den s "umírněnou" policií se mu líbí

01.09.2010 15:20

Parkování na zákazu stání nebo špatné odbočení. To jsou přestupky, které vám mohou v den demonstrace projít u některých policistů. Jeden ze dvou jejich odborových svazů je totiž vyzval, aby v určitých případech „přivřeli oči“. Dopravní expert a poslanec za VV Stanislav Huml s tím souhlasí.

Huml tleská. Protestní den s "umírněnou" policií se mu líbí

V žádném případě to ale neznamená, že by odboráři policisty nabádali k porušování služebního zákona, upozorňuje jeden z autorů výzvy, šéf Unie bezpečnostních sborů (UBS) Miloš Plechatý.

„Nesmí to v žádném případě uškodit policistům ve smyslu Služebního zákona a Zákona o Policii. K porušování těchto norem je v žádném případě nevyzýváme," řekl ParlamentnímListům.cz Plechatý. Jeho odborová organizace, vedle Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS) ta radikálnější, už prý zaznamenala kladné ohlasy od lidí, kteří budou v den demonstrace 21. září ve službě.

„Závodníci" budou pokutovaní jako obvykle

„Oni samozřejmě budou pokutovat přestupky tam, kde jim to ukládá zákon. To se konkrétně v dopravě týká všeho, co spadá pod bodový systém," vysvětlil Plechatý. Notoričtí závodníci nebo řidiči, kteří riskantně předjíždějí, tedy budou mít samozřejmě smůlu, body dostanou jako každý jiný den.

Nápad nepokutovat tam, kde podle zákona vyloženě nemusíte, se líbí i poslanci za Věci Veřejné Stanislavu Humlovi. „Já to považuji za regulérní formu protestu, a docela těm policistům v této věci fandím," řekl ParlamentnímListům.cz renomovaný dopravní expert.

Jako bývalý dopravní policista si prý dokáže představit situaci, kdy policista přestupek záměrně přehlédne, aniž by mu to kdokoli mohl dokázat. „I pasivní policista je policista. Rozdíl mezi těmi pasivními a aktivními je jen v dosahovaných výsledcích, nikoli v platu. Myslím, že vím, o co jim jde a chápu to," říká s pobavením Huml.

Štěpánek: Asi se chtějí zviditelnit

Předseda „konkurenčního" odborového svazu NOS Milan Štěpánek připouští, že podobnou výzvu akceptovat lze. Aktivitě kolegů z UBS se ale diví. „Mě to přijde tak trochu jako snaha se zviditelnit, sám bych nic takového policistům asi nedoporučoval, byť kolegové z UBS kladou ve výzvě důraz na jednání v hranicích zákona," dodal šéf NOS PČR.

Policejní prezident svým lidem věří

Výzva odborářů se rozhodně nelíbí policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů. „Zásadně s něčím takovým nesouhlasím. Policisté slouží 365 dní v roce, pokud by tak nečinili a něco přehlíželi, vystavují se možnosti disciplinárního postihu," řekl ParlamentnímListům.cz Martinů. Svým lidem prý věří, proto prý rozhodně nevyhlásí pohotovost pro kontrolní orgány policie v den demonstrace.

„Ne, žádní provokatéři páchající přestupky před očima policistů nebudou. Naši lidé snad budou v den demonstrace plnit své povinnosti stejně jako jindy," uvedl. Pokud by však vedení policie zpětně zjistilo, že se některý z členů policejního sboru zapojil do demonstrace policistů a hasičů tímto neobvyklým způsobem, bude prý následovat postih.

„Tak o tom pochybuji, že by to preventivně nekontrolovali. Zvlášť když takto dostali echo, že se to může dít. Znovu ale opakuji, těžko to těm policistům dokážou, to je prakticky nemožné," poznamenal směrem k Policejnímu prezídiu Stanislav Huml.

Tejc: Podobné nápady demonstraci devalvují

S postojem policejního prezidenta k nápadu pokutovat mírněji souhlasí i stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. „Posuzování přestupků by se nemělo dít na základě demonstrace, ale podle závažnosti toho činu. Demonstraci podporuji, pokud někdy byl důvod ji uspořádat, tak právě teď, ale podobné nápady ji poněkud devalvují," řekl ParlamentnímListům.cz Tejc.

Plánované mírnější posuzování přestupků v den demonstrace ale považuje za marginální ve srovnání s tím, co policii údajně čeká kvůli snižování výdajů. „Čtyřhodinové čekání na příjezd policie v zimě u dopravní nehody, to bude podstatně větší problém, za který ponese odpovědnost Radek John," dodal Tejc.

Demonstrace, kterou zatím společně plánuje UBS a NOS, má proběhnout 21. Září. Zástupci obou odborových organizací ale jakékoliv podrobnosti tají s tím, že by bylo nesmírně krátkozraké o nich informovat tři týdny před plánovanou akcí. Po jednání v odborové centrále ČMKOS to zatím vypadá, že se k demonstraci připojí kromě policistů a hasičů minimálně ještě učitelé a zdravotní sestry.

Společný postup může být problém

Rozhodující ale bude podle všeho postoj ministerstva vnitra. Podobná demonstrace policistů a hasičů proběhla i v září 2008 kvůli nízkým platům. Ministerstvu se však při vyjednávání podařilo využít ne zrovna ideálních vztahů mezi radikálnější UBS a umírněnou NOS. Jen několik dní před tehdejší demonstrací tak zastávali šéfové obou organizací odlišný názor- šéf NOS Milan Štěpánek chtěl s tehdejším ministrem Langerem dále jednat, zatímco Miloš Plechatý z UBS požadoval demonstraci před budovou ministerstva vnitra. NOS se přes nesouhlas Štěpánka nakonec akce zúčastnila, před letenským „Kachlíkem" se objevilo přes 1500 policistů a hasičů.

Více:


reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…