Apel na ministry. Kostlivci a pytlíky s nezamořenou půdou

01.09.2010 16:26

Protestovat proti neprůhledné obří zakázce se bude příští středu před Úřadem vlády. Ministrům ji odpůrci ekologického tendru připomenou kostlivci a pytlíky s nezamořenou půdou, píše Viliam Buchert pro Reflex.cz.

Apel na ministry. Kostlivci a pytlíky s nezamořenou půdou

Mohlo by to vypadat jako neškodný happening, ale situace je mnohem vážnější. Uvědomuje si to i občanské sdružení Pozor!, které chystá protest proti neprůhlednostem v největší chystané veřejné soutěži, která probíhá již druhým rokem za podivných okolností. „Příští středu, 8. září, by měli dostat ministři před Úřadem vlády v Praze kostlivce a pytlíky s nezamořenou půdou," uvádí Viliam Buchert pro Reflex.cz, jak chtějí odpůrci tendru připomenout vládě svůj nesouhlas.

Podle mnoha odborníků jde možná o obrovský tunel na veřejné finance, který připravili někteří politici v souznění s různými firmami. Jedná se o státní tendr, v němž se může jednat až o 115 miliard korun. Na jaře roku 2009 ho vypsala vláda Mirka Topolánka, ale po jejím pádu ho kabinet Jana Fischera odmítl řešit a ponechal ho tak vládě Petra Nečase.

O největším tendru nemůže rozhodnout pár úředníků za zavřenými dveřmi

„Nelze připustit, aby o největší zakázce v novodobé historii České republiky rozhodovalo doslova několik pracovníků ministerstva financí za zavřenými dveřmi," říká Evžen Staněk, předseda přípravného výboru Občanského sdružení Pozor! Pozastavuje se nad tím, že nové koaliční vládě, jež se zaštiťuje bojem proti korupci, je jedno, že majetková struktura některých účastníků výběrového řízení není jasná.

V obří státní zakázce mají být sanovány staré ekologické škody, vzniklé ještě v dobách socialismu. Stát se při privatizaci podniků zavázal, že novým vlastníkům uhradí náklady na odstranění zděděných ekologických škod. Na začátku roku 2008 se hovořilo o částce přesahující 100 miliard korun, později až 115 miliard. Zakázka již běží druhým rokem, přesto o ní není na veřejnosti známo skoro nic.

Rozdíly v nabídkových cenách se pohybují v desítkách miliard korun

A tak se diskutuje jen o neoficiálních informacích, které unikají. V nich se mluví až o desítkách miliard korun rozdílů v možných nabídkových cenách jednotlivých firem, avšak bližší informace jsou utajovány stejně jako detailní kritéria, podle nichž jsou nabídky hodnoceny. Ekologové dokonce tvrdí, že zakázka by celkově neměla mít větší hodnotu než 50 miliard korun.

Čtěte také:

ODS i Véčka chtějí zrušit Kalouskův ekotendr 

Kalousek hájí ekotendr. Vítěz však být nemusí, připouští 

Janota vyloučil z obří ekozakázky sdružení PPF. Nečas je překvapen 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…